Pe 24 decembrie, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu guvernul britanic pentru evitarea celor mai grave consecințe după Brexit. Dar această nu înseamnă că după 1 ianuarie 2021 lucrurile vor rămâne la fel, deoarece Marea Britanie va deveni o țară non-UE. Vezi mai jos cele mai importante modificări în transportul rutier după Brexit.Comisia Europeană a explicat într-o notă ce se schimbă în transportul rutier după Brexit. De la 1 ianuarie, companiile de transport din UK nu vor mai avea o licență de transport comunitară, deci teoretic nu vor mai putea opera în UE.
Totuși, conform noului acord, camioanele înmatriculate în Marea Britanie vor putea face transport internațional în UE, fără o cotă anume, și viceversa. Acordul elimină nevoia de autorizații CEMT.
Odată trecute granița, camioanele înmatriculate în UE pot efectua două operațiuni de cabotaj în UK înainte de a reveni pe continent. Măsura este reciprocă și este menită a preveni întoarcerea camioanelor acasă fără încărcătură.
Acordul include de asemenea reguli de bază despre condițiile de lucru ale șoferilor, nivelul de calificare, cerințele tehnice pentru vehicule și condițiile minime pentru obținerea licenței de transport. De asemenea, în sectorul de transport rutier se aplică regulile pentru o competiție corectă.
Un capitol al acordului este dedicat tranzitului vehiculelor comerciale, care rămâne liber. De exemplu, camioanele din UE pot traversa fără probleme Marea Britanie pentru a ajunge în Irlanda.
Reprezentanţii transportatorilor rutieri din România susţin că aplicaţia e-Transport nu funcţionează corect,...
deCargo & Bus1 aprilie 2025Afacerile din transporturi, în scădere cu 14,6% în luna ianuarie 2025.
deCargo & Bus26 martie 2025Companiile HAGERO și Eurowag au încheiat un parteneriat strategic pentru eficiență și...
deCargo & Bus24 martie 2025Autorităţile bulgare vor închide circulaţia rutieră pe Podul Prieteniei Giurgiu – Ruse,...
deCargo & Bus2 martie 2025
Comentați?