Home Noutati Captain Kirk a ajuns în spațiu și stabilește un record!
NoutatiTransportatori

Captain Kirk a ajuns în spațiu și stabilește un record!

29

Captain Kirk în spațiu. Teoretic nu ar trebui să fie o știre pentru cel ce a explorat galaxie după galaxie. Însă este. Căci pentru William Shatner, actorul care a jucat rolul căpitanului James T. Kirk în seria originală ”Star Trek”, cu peste jumătate de secol în urmă, este o premieră. Mai mult, Shatner , la 90 de ani, este cea mai vîrstnică persoană care a trecut linia Kármán.

Shatner a călătorit cu New Shepard de la Blue Origin. El a devenit primul nonagenar care a trecut linia Kármán. Este vorba despre granița recunoscută pe scară largă între atmosferă și spațiu. Situată la aproximativ 63 de mile deasupra Pământului.

Evident, experiența l-a emoționat pe ”Captain Kirk”. Primit la întoarcerea pe Terra de proprietarul Blue Origin, Jeff Bezos, acesta a izbucnit în lacrimi. Apoi, actorul a vorbit despre modul în care experiența de a vedea pământul albastru din spațiu și imensul negru al spațiului cosmic l-au emoționat profund. Demonstrând astfel  ceea ce el a numit „vulnerabilitatea tuturor”.

”Captain Kirk” spune că atmosfera este „mai subțire decât pielea ta”

”Atmosfera care menține umanitatea în viață este „mai subțire decât pielea ta”, a spus Shatner. Cel care a devenit celebru după ce a interpretat rolul Captain Kirk. „Sunt atât de emoționat de ceea ce tocmai am trăit. Sper să…nu îmi mai revin niciodată după această experiență”, a adăugat el.

Zborul lui Shatner a fost precedat de un alt succes. Cel al doamnei Wally Funk, care, la 82 de ani, stabilise recordul pentru cea mai în vârstă persoană care a călătorit în spațiu. Aceasta a participat la primul zbor al celor de la Blue Origin, în iulie, alături de Jeff Bezos, proprietarul companiei.

Doamna Funk a excelat la testele pentru astronauți din programul spațial din anii 1960, înainte ca domnul Shatner să îl interpreteze pe căpitanul Kirk. Dar NASA nu le-a permis femeilor să devină astronauți la acea vreme.

Anterior doamnei Funk recordul îi aparținea lui John Glenn, primul american care a zburat pe orbita Pământului, în 1962. În 1997, acesta devenea cea mai în vârstă persoană care a ajuns în spațiu, atunci când a zburat la bordul unei navete spațiale orbitale la vârsta de 77 de ani.

Cea mai tânără persoană care a călătorit vreodată în spațiu este olandezul Oliver Daemen. Acesta a participat la zborul din iulie al Blue Origin la vârsta de 18 ani.

2020 este un an istoric

Anul 2020 este unul istoric fiindcă, în premieră, numărul celor trimiși în spațiu de companii private a fost mai mare decât cel al astronauților profesioniști trimiși de NASA. Misiunea de acum este a șasea din acest an în care o companie privată trimite în spațiu astronauți amatori care nu au fost pregătiți de NASA. Tendința va continua, mai ales că SpaceX, Blue Origin și Virgin Galactic vor să trimită mult mai mulți oameni în 2022 în spațiu.
Trebuie menționat aici că este o mare diferență între zborurile suborbitale de 10-11 minute făcute de Blue Origin și Virgin Galactic și zborul orbital realizat de SpaceX cu patru oameni la bord, zbor ce a durat trei zile și a atins o altitudine de peste 500 km, fiind un zbor orbital. Aceste zboruri orbital necesită mai multă energie și rachete mai puternice, iar un bilet costă de ordinul zecilor de milioane de dolari, față de sute de mii de dolari, cât este ”biletul” la un zbor suborbital de 10 minute.

Încă trei zboruri ar trebui să mai fie realizate anul acesta cu astronauți amatori la bord, astfel că numărul celor care vor fi ajuns însă în spațiu ar putea fi de 30.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...

Noutati

Statistici APIA pentru aprilie 2024

Vehiculele comerciale ușoare și minibusurile au înregistrat în aprilie 2024 o creștere...