Home Noutati Instituţiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte. Lege adoptată
Noutati

Instituţiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte. Lege adoptată

36

Instituțiile publice nu vor mai putea solicita copii după acte. Propunerea legislativă inițiată de deputatul George Tuță alături de alți 101 parlamentari a fost adoptată, decizional, de Camera Deputaților.

Potrivit Flote Auto, Legea pentru completarea OUG 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative va fi transmisă la președintele României pentru a fi promulgată și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2022, a anunțat deputatul George Tuţă.

”Vreau să le mulțumesc colegilor parlamentari că au votat pentru adoptarea unei legi cu foarte puține paragrafe, dar care are 600 de cuvinte cu multă substanță. Legea vorbește scurt și apăsat despre interzicerea copiilor inutile, care se adună la dosarul cu șină. În prezent, statul emite niște documente pe care le cere din nou. De aceea era nevoie să facem o simplificare a birocrației, să mai facem un pas spre digitalizarea statului. Sunt în vigoare 800 de legi prin care se solicită copii după acte pe care tot statul le-a emis. Prin actuala lege instituțiile vor fi nevoite să recurgă la soluții simple să transmită acte între ele, de exemplu prin email. Pe mai departe, vreau ca fiecare dintre noi să ajute la implementarea acestei legi, să îi încurajăm pe cei din administrația publică să nu fie reticenți la schimbare, ci să privească spre viitor”, a declarat deputatul PNL George Tuță.

Ce spune legea despre instituțiile publice

Art.I.- După articolul 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.490 din 30 iunie 2016, aprobată cu modificări prin Legea nr. 179/2017, se introduce un nou articol, art.21, cu următorul cuprins:

„Art.21 .-

(1) Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administraței publice centrale.

(2) Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public, prevederile art.2 alin.(2) și ale art.4 aplicându-se în mod corespunzător.

Art.II.- Ordonanța de urgență a Guvernului nr.41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.490 din 30 iunie 2016, aprobată cu modificări prin Legea nr. 179/2017, cu completarea adusă prin prezenta lege, va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare.

Art.III.- Prezenta lege intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

NoutatiRutierTransportatori

Primăria Galați cumpără 10 microbuze electrice Karsan e-Jest

Primăria Municipiului Galați anunță că a semnat contractul pentru achiziția a 10...

NoutatiServicii

E.ON și MAN, rețea publică de încărcare pentru camioane electrice în Europa

E.ON și MAN Truck & Bus fac împreună un pas decisiv înainte...

CamioaneNoutati

Volvo Trucks la IAA 2024

Gama Volvo Trucks la expoziția IAA 2024 va fi plină de dovezi...

FeroviarNoutatiTransportatori

Abonamentele metropolitane la tren

Aprobarea OMTI 1039/2024 un pas înainte în optimizarea serviciilor feroviare de călători...