Reducerea prețului tehnologiei și apariția unor zone urbane cu restricții vor face vehiculele electrice cu baterii tot mai populare. Totuși, camioanele electrice nu vor deveni mai ieftine decât cele diesel mai devreme de anul 2028. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de ING pentru piața din Olanda.Transportul rutier din Olanda trece printr-o tranziția drastică. Din 2025, 30 până la 40 de zone urbane vor deveni regiuni cu emisii zero, ideale pentru camioanele electrice. Deși prețul lor va scădea, pentru multe companii camioanele electrice vor deveni mai atractive din punct de vedere financiar abia după 2028. Grație zonelor fără emisii, se așteaptă ca unul din patru camioane noi cumpărate în 2030 să fie electric.
După autoturisme și autobuze, camioanele au intrat și ele în era electrificării. Mai mulți producători europeni testează în prezent camioane grele electrice cu baterii, iar din 2021 aceste modele vor intra pe piață într-un număr mai mare.
Cu marjele mici de profit din transportul rutier, concentrarea operatorilor este pe eficiență costurilor. În prezent, camioanele electrice sunt de 3,5 ori mai scumpe decât cele diesel, iar la aceasta se adaugă costul infrastructurii de încărcare. Pe de altă parte, costurile de întreținere ale vehiculelor electrice sunt mult mai mici. Deși prețul camioanelor electrice va scădea mult, abia în 2028 prețul lor, cu tot cu subvenții, va deveni mai atractiv financiar la cel puțin 60.000 km parcurși pe an.
Pentru un kilometraj anual de 100.000 km, camioanele electrice vor fi mai ieftine decât cele diesel din 2025. Este însă un kilometraj greu de atins pentru niște vehicule folosite preponderent pentru aplicații pe distanțe scurte și cu o autonomie de 100-200 km cu o încărcare completă.
Un factor decisiv ar putea fi intrarea unor producători precum Nikola și Tesla pe piața europeană. Companiile americane ar putea duce la o scădere mai rapidă a prețurilor camioanelor electrice. În acest caz, camioanele electrice ar putea deveni mai atractive mai devreme.
Deși vânzările de camioane electrice vor fi mici la început, ele vor exploda în decada următoare. Apariția zonelor cu zero emisii va impulsiona cererea de camioane electrice după 2025. ING estimează că în Olanda, în 2030, aproximativ 25% dintre camioanele noi vândute vor fi electrice.
Comentați?