Camioane cu alcool tester și cutie neagră din 2022
Home Camioane Camioane cu alcool tester și cutie neagră din 2022
CamioaneTehnologie

Camioane cu alcool tester și cutie neagră din 2022

50

UE redesenează regulile privind siguranța vehiculelor ca parte a eforturilor de a înjumătăți numărul de decese și răniri grave în urma accidentelor rutiere până în 2030. Printre echipamentele care vor deveni obligatorii pe noile camioane începând cu 2022 se numără alcool tester și cutie neagră.General Safety Regulation (GSR) propune noi sisteme active de siguranță, care vor deveni obligatorii. Acestea vor ajuta la protejarea ocupanților vehiculelor, pietonilor și bicicliștilor și vor reduce erorile umane, care cauzează 90% dintre accidentele rutiere din Europa. UE estimează că noile regulamente pentru vehicule vor salva peste 25.000 de vieți și vor evita cel puțin 140.000 de răniri grave până în 2038. GSR face parte dintr-un efort mai larg, care include o cunoaștere mai bună a riscurilor și reguli noi pentru infrastructura rutieră, în special pentru a face traficul din orașe mai sigur pentru utilizatorii vulnerabili ai drumurilor.

În 2017, Comisia UE a lansat o consulare publică privind îmbunătățirea siguranței vehiculelor. După discuții între Comisie, Consiliu și Parlamentul European, cele trei organisme au ajuns în mai 2019 la un acord provizoriu privind noul Regulament General de Siguranță (GSR). Înainte de implementare, consiliul și parlamentul mai trebuie să voteze formal noile reguli, fapt ce va avea loc cel mai probabil înainte de finalul acestui an. Detaliile tehnice exacte ale fiecărui echipament nu sunt încă stabilite exact, dar cele mai multe dintre noile tehnologii vor fi implementate pe toate vehiculele noi începând din 2022.

Camioane cu alcool tester și cutie neagră din 2022

Conform propunerii GSR, mai multe echipamente noi vor fi obligatorii pe camioanele noi începând din 2022. O singură propunere, legată de îmbunătățirea vederii directe de pe locul șoferului, va fi introdusă din 2025. Iată mai jos lista noilor sisteme de siguranță.

Camioane cu alcool tester la bord. Regula propune o interfață standardizată pentru detectoarele de alcool în aerul respirat în vehicule. Se dorește ca motorul să nu poată fi pornit dacă șoferul a consumat alcool.

Detector de oboseală. Acest sistem de siguranță ar trebui să evalueze starea de atenție a șoferului. De exemplu, sistemul va monitoriza cât timp a condus cineva și va avertiza șoferul să ia o pauză atunci când este necesar.

Recunoașterea și prevenirea neatenției. Acest sistem este capabil să recunoască nivelul de atenție al șoferului și să îl avertizeze pe acesta dacă se lasă distras de alte activități.

Cutie neagră. Din 2022, camioanele noi vor trebui echipate și cu un sistem de înregistrare a datelor, util mai ales în cazul unui accident. Sistemul este similar cutiilor negre de la avioane.

camioane limita de vitezacamioane detectare biciclistiAsistență pentru limita de viteză. Acest sistem va monitoriza activ viteza camionului și indicatoarele rutiere și va alerta șoferul dacă circulă cu o viteză mai mare decât cea legală. Se estimează că acest sistem va încuraja mulți șoferi să încetinească.

Detectarea pietonilor și bicicliștilor. Camioanele vor trebui echipate din 2022 și cu sisteme frontale și laterale de detectarea a utilizatorilor vulnerabili ai drumurilor. Șoferii vor fi avertizați dacă există pietoni și bicicliști în jurul vehiculului, echipament foarte util mai ales în viraje.

camioane-avertizare-franare-de-urgentaSemnalizare pentru frânarea de urgență. Stopurile de frână vor ilumina intermitent (sau ceva similar) pentru a semnaliza celor aflați în spate că autocamionul încetinește rapid sau frânează foarte puternic.

Asistență la mers cu spatele. Sistemul va folosi tehnologii de detecție, precum camere video sau senzori, pentru a-i oferi șoferului o perspectivă asupra obiectelor și persoanelor aflate în spatele camionului.

Monitorizarea presiunii pneurilor. Acest sistem va monitoriza presiunea pneurilor și o va reporta în timp real șoferului. Astfel, se vor evita incidentele grave provocate de exploziile de pneuri.

camioane vizibilitate directa cabinaVizibilitate directă. Până în 2025 vor fi adoptate cerințe specifice pentru a îmbunătăți ”vizibilitatea directă” (ce poate vedea șoferul direct prin geamurile vehiculului) și a înlătura punctele oarbe. Noul standard își propune să le permită șoferilor să vadă mai repede și mai ușor utilizatorii vulnerabili ai drumurilor, inclusiv pietonii și bicicliștii.

Articol din revista Cargo&Bus 277 (Noiembrie 2019)

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Camioane

PepsiCo România alege autocamionul electric de la Volvo Trucks

PepsiCo, unul dintre liderii industriei de produse alimentare și băuturi, cumpără primul...

Camioane

Volvo va lansa camioane propulsate cu hidrogen

Volvo Trucks dezvoltă motoare cu combustie care funcționează cu hidrogen. Testele pe...

Camioane

Demonstratorul tehnologic autonom Freightliner eCascadia

Daimler Truck își propune să ating ținta de a produce camioane cu...

Camioane

Renault, electrificare pe șantiere

Cu ocazia salonului Intermat, producătorul francez anunță lansarea primului vehicul de șantier...