Vesta conectată Scania crește siguranța șoferilor

Scania a prezentat la Mobile World Congress din Barcelona (25-28 febru­arie) vesta conectată care poate apela singură serviciile de urgență dacă șoferul cade în afara camionului și devine imobilizat. Vesta C-me va fi lansată pe piață mai târziu în acest an.
Vesta conectată Scania C-me

Vesta conectată Scania C-me se activează automat la ieșirea șoferului din cabină. Dacă șoferul cade în afara camionului și devine inactiv, un senzor va declanșa o cerere de ajutor. În acest moment au loc testele finale, iar vesta va fi disponibilă la dealerii Scania de la mijlocul lui 2019. Produsul patentat este dezvoltat în numele Scania de start-up-urile suedeze Light Flex și Imagimob.

Activitatea de șofer profesionist este considerată a fi mai riscantă decât aproape orice ocupație din viața de zi cu zi. Un raport UE notează că, în afară de conducerea efectivă a camioanelor, șoferii trebuie să îndeplinească și alte sarcini potențial riscante: încărcarea și descărcarea, cuplarea și decuplarea remorcilor, asigurarea încărcăturii, precum și verificarea și mentenanța vehiculelor înainte de plecarea în călătorie.

În Europa, transportul și logistica constituie a treia cea mai comună activitate implicată în accidente mortale. Un studiu danez a confirmat că, printre șoferii de camion, căzăturile de la înălțime care cauzează fracturi sunt relativ des întâlnite. Analizele arată că principalii factori pentru asemenea accidente sunt depășirea marginilor, călcatul greșit sau pierderea echilibrului.

Senzorul montat în vesta conectată C-me detectează automat când șoferul iese din cabină și se aprinde o lumină constantă sau intermitentă, după opțiuni. Senzorul detectează și dacă șoferul devine inactiv după o mișcare rapidă, specifică unei căzături: se activează apoi o aplicație conectată care îi permite șoferului să trimită un text de alertă către un număr de urgență presetat, împreună cu poziționarea GPS.

Vesta are două fețe, una de înaltă vizibilitate și cealaltă de culoarea gri. Chiar și fără echipamentele de iluminare, vesta respectă standardele europene pentru îmbrăcămintea de protecție. Iar dacă se îndepărtează partea electronică din guler, vesta se poate spăla ca orice obiect de îmbrăcăminte.

Adaugati comentariu