UNTRR: Creșterea prețurilor alimentelor nu este cauzată de transportatori
Home Transportatori UNTRR: Tarifele de transport nu s-au mărit. Creșterea prețurilor alimentelor nu este cauzată de transportatori
Transportatori

UNTRR: Tarifele de transport nu s-au mărit. Creșterea prețurilor alimentelor nu este cauzată de transportatori

40

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) atrage atenția că anumite asociații ale producătorilor de alimente dezinformează masiv în media că tarifele pentru transportul rutier de mărfuri au crescut în contextul crizei provocate de noul coronavirus, pentru a justifica astfel creșterea prețurilor alimentelor la raft.Conform UNTRR, toate companiile de transport care operează pe contracte au menținut înțelegerile precedente. Cursele spot România – Italia au fost singurele care au înregistrat creșteri de tarife, din cauza incertitudinii situației conducătorilor auto la întoarcerea în țară. Eventualele costuri generate de întârzierea la frontiere sunt absolut modice.

Iată mai jos explicați dată de transportatori:

Trebuie înțeles că un camion de 40 tone care poate transporta 24 de tone de produse este plătit în jur de 3 lei/km la intern. Astfel, acest tip de transport, la modul general, nu se poate opera decât cu autovehicule mai vechi de 8 ani, total amortizate, și care încă sunt suficient de fiabile să nu necesite bugete de reparații (uzual acestea se duc în medie la peste 600 euro/lună).

Costul transportului este doar o componentă extrem de mică a oricărui produs furnizat, de maximum 1%, în condițiile în care cele mai mari costuri sunt cele cu materia primă, forța de muncă, utilități, chiria/amortizarea spațiilor de producție, promovare, taxe și impozite, costul cu produsele nevândute, profitul producătorului, profitul magazinelor unde se vând produsele.

Dacă tariful transportului s-ar dubla, atunci impactul în costul total al produsului ar fi de 2% în loc de 1%. Pentru a transporta o marfă de 24 de tone pe o distanță de 100 km, producătorul plătește circa 300 lei. De exemplu, o pâine are o greutate de 500 grame, practic costul de transport este insignifiant, iar 90% din transporturile interne sunt sub 100 km.

La un produs de 10 lei, o ipotetică dublare a costurilor cu transportul de 1% ar însemna 0,1 lei in plus.

Clienții pot face singuri calcule să vadă că și pentru produse la care ponderea costurilor cu transportul ar fi de 5%, dublarea acestui cost ar însemna adăugarea la prețul existent al unui produs de 10 lei la raft a unei valori de 0,5 lei.

Este cel puțin exagerat să spună cineva că va crește prețul produselor din cauza unei scumpiri inexistente la transport.

UNTRR: Creșterea prețurilor alimentelor nu este cauzată de transportatori

UNTRR consideră absolut inacceptabilă abordarea acelor comercianți care doresc să speculeze momentul de criză generat de COVID-19 pe spatele firmelor de transport rutier și a angajaților acestora care se expun pentru a livra alimente, medicamente și echipamente.

Pentru a realiza transport intern cu camioane noi, tariful pe intern ar trebui să fie 4,6-4,9 lei/km. Totodată, având în vedere că România este o țară cu o balanță comercială externă negativă, fluxul de marfă pentru export este mult mai mic, iar camioanele pleacă la export cu tarife extrem de mici doar pentru a putea recupera din costurile de relocare.

În acest moment, peste tot în Europa este disponibilă o supracapacitate de transport, din cauza faptului că o serie de industrii și-au oprit activitatea și implicit camioanele care deserveau aceste industrii nu mai au ce transporta.

Când oferta de transport este mai mare decât cererea, sigur nu se poate vorbi de o creștere a tarifului de transport. Dar nici nu se poate opera transport intern cu un camion nou de 40 tone care costă peste 100.000 de euro la tarif de taxi.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

FeroviarTransportatori

Restricții de viteză la trenuri

Din cauza caniculei și disconfortului termic accentuat ce se înregistrează pe toate...

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...