Home Transportatori UNTRR solicită o reducere de 10% pentru firmele care își plătesc integral taxele
Transportatori

UNTRR solicită o reducere de 10% pentru firmele care își plătesc integral taxele

36

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului acordarea unei reduceri de 10% pentru firmele care își plătesc integral taxele aferente lunii februarie până la 31.03.2020 (impozit pe salarii, CAS, CASS, impozit pentru microîntreprinderi, impozit pe dividende, contribuția asiguratorie pentru muncă, TVA). Măsura ar fi necesară în condițiile în care pentru obligațiile fiscale scadente și neachitate nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, pe perioada stării de urgență și 30 de zile după încetarea acesteia.În caz contrar, firmele care încă au activitate și posibilități financiare de a achita aceste taxe și impozite, vor fi tentate să amâne plata lor pentru a-și menține fluxul de bani, astfel că bugetul statului va fi văduvit de aceste contribuții tocmai într-o perioadă în care are nevoie cel mai mult de fonduri.

”Considerăm că Guvernul ar trebui să aprecieze eforturile celor bun-platnici și să ofere o reducere de 10% pentru firmele care își plătesc integral taxele până la 31 martie 2020, integral pentru martie – până la 30 aprilie și integral pentru aprilie – până la 31 mai 2020. Sistemul este similar cu bonificația de 10% primită la plata integrală a impozitelor locale până la finalul lunii martie a fiecărui an”, se arată într-un comunicat al UNTRR.

Prin oferirea unei reduceri de 10% la plata la zi a taxelor și impozitelor și încurajarea firmelor sănătoase financiar să achite aceste obligații, statul practic va avea de câștigat costul de finanțare și cheltuielile administrative pe care ar trebui să le plătească dacă banii nu se încasează. În plus, dacă statul încasează taxele și impozitele de la firme, se reduce instant nevoia de finanțare.

”Guvernul trebuie să fie conștient că situația de criză provocată de noul coronavirus este de-abia la început și ar putea dura o perioadă îndelungată până când situația va reveni la normal din punct de vedere economic, astfel că este necesar nu doar acordarea de ajutoare firmelor care și-au redus/închis activitatea, dar și încurajarea celor care încă funcționează să-și achite obligațiile fiscale prin oferirea de beneficii la plata taxelor și impozitelor”, mai spun reprezentanții transportatorilor.

Totodată, având în vedere importanța sectorului de transport rutier, UNTRR solicită Guvernului aplicarea de măsuri astfel încât furnizorii de carburant să ofere o amânare la plata facturilor de motorină firmelor de transport rutier încă active, în condițiile în care există o problemă mare de lichiditate în piață.

UNTRR solicită și suspendarea plății finanțărilor (credite, leasing financiar, leasing operațional) și asigurărilor auto obligatorii – RCA, CMR, CASCO contractate de firmele de transport rutier din România, pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care aproape 80% din companiile de transport rutier sunt în pragul insolvenței și sunt nevoite să oprească vehiculele în parcări. În cazul asigurărilor, vehiculele pot fi duse într-o parcare și încheiată o poliță CASCO de stoc pentru camioanele care nu sunt utilizate.

Aceste firme nu pot folosi activele finanțate în această perioadă, astfel că toate plățile cu creditele, leasing, asigurări ar trebui suspendate și nu amânate. Firmele de transport rutier nu-și vor putea recupera niciodată neîncasările provocate de criza noului coronavirus.

Dacă se face doar o amânare la plată, finanțatorii (bănci, companii de leasing) și asigurătorii vor solicita banii pentru această perioadă la o dată ulterioară, iar firmele de transport rutier nu vor putea rezista în fața acestei presiuni financiare, deoarece nu au derulat nicio activitate cu activele finanțate.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

FeroviarTransportatori

Restricții de viteză la trenuri

Din cauza caniculei și disconfortului termic accentuat ce se înregistrează pe toate...

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...