Azi este votul final pentru Pachetul Mobilitate 1 UNTRR Germania
Home Transportatori UNTRR își exprimă îngrijorarea cu privire la noile măsuri adoptate de Germania
Transportatori

UNTRR își exprimă îngrijorarea cu privire la noile măsuri adoptate de Germania

26

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) își exprimă îngrijorarea cu privire la noile măsuri adoptate de Germania, care începând din 14.02.2021 solicită șoferilor profesioniști să se înregistreze și să prezinte un test negativ COVID19 în cazul în care în ultimele 10 zile au stat sau au tranzitat Slovacia, Cehia și provincia austriacă Tirol, declarate ”zone care prezintă motive de îngrijorare privind noile tulpini COVID-19”.

Totodată, este alarmant faptul că în răspuns, Republica Cehă a anunțat că va solicita un test negativ COVID-19 de la toți șoferii de transport rutier de mărfuri care intenționează să tranziteze Cehia în drum spre Germania începând tot din 14 februarie.

UNTRR este de părere că noile măsuri adoptate de Germania vor provoca blocaje uriașe pe coridoarele europene de transport de marfă Est-Vest și Nord-Sud, cu consecințe devastatoare asupra lanțurilor de aprovizionare ale UE. De exemplu, coridorul Brenner dintre Austria și Germania, care este doar unul din multele puncte de trecere între cele două țări, are un trafic de marfă similar ca volum cu regiunea Dover din Marea Britanie. Aproximativ 7.000 de camioane folosesc acest coridor în fiecare zi (2,4 milioane anual). Pentru a ilustra amplitudinea problemei în cazul Germaniei / Austriei comparativ cu Dover, aceasta ar fi de 4 ori mai mare, deoarece coridorul Brenner reprezintă aproape 25% din cele 32.000 de camioane care se deplasează între Austria și Germania în fiecare zi (11,5 milioane anual).

Austria a închis deja unele din punctele sale de trecere a frontierei cu Republica Cehă și a reintrodus controale de frontieră aleatoriii: un precursor înfricoșător a ceea ce s-ar putea întâmpla.

În comparație cu blocajul Dover din Marea Britanie, unde transportul a scăzut cu 40% chiar și după testare și după ce fluxul de trafic a fost reluat, blocajele în centrul Europei ar avea consecințe devastatoare asupra disponibilității produselor pe piața unică, în special alimente proaspete și medicamente.

Testarea va provoca perturbări majore. Statele membre UE solicită tot mai mult tuturor cetățenilor, inclusiv șoferilor profesioniști de transport de mărfuri, să prezinte teste negative COVID-19, adesea teste PCR, pentru a intra pe teritoriul lor dacă provin din regiuni specifice cu risc ridicat.

În Consiliul European din 21 ianuarie 2021, Statele Membre s-au angajat să mențină frontierele deschise și lanțurile logistice neperturbate, iar prin procedură scrisă, Consiliul European a confirmat la începutul acestui an propunerea Comisiei Europene de a scuti lucrătorii din transporturile rutiere și furnizorii de servicii de transport de la obligațiile de testare și carantină.

UNTRR solicită acțiunea imediată a Guvernului României la nivel european, pentru a preveni barierele în calea liberei circulații a mărfurilor și a exclude șoferii profesioniști de la cerințele privind testul COVID, în scopul evitării blocării culoarelor europene de transport și colapsului lanțurilor vitale de aprovizionare în UE.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AerianTransportatori

Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...

Transportatori

Guvernul a aprobat proiectul pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera

Undă verde pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera, cea mai aglomerată linie...

AerianTransportatori

Marile companii aeriene din Europa cer carburanți verzi

Principalele companii aeriene europene au făcut un apel către Bruxelles să se...