42 de miliarde de euro pentru semiconductori

Comisia Europeană va pune la bătaie 42 de miliarde de euro din banii publici pentru industria de semiconductori. Suma ar urma să fie folosită pentru reducerea dependenţei faţă de Asia în acest sector strategic.

”Este vorba de o investiţie majoră”, a declarat comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, cu prilejul unei vizite la centrul de cercetare Imec de la Louvain, în apropiere de Bruxelles. Acest plan ”va garanta securitatea aprovizionării uzinelor europene. Și va majora de patru ori producţia de semiconductori în Europa până în 2030”, a precizat Thierry Breton.

Aceste componente sunt indispensabile în numeroase obiecte folosite în viaţa de zi cu zi. Vorbim despre telefoanele mobile, dar şi în centrale de stocare a datelor, elementul central al unei economii digitale în plin avânt.

Anul trecut, semiconductorii au reprezentat o piaţă mondială de aproape 600 de miliarde de euro, susţine firma de consultanţă Yole Développement. Potrivit oficialilor de la Bruxelles, piaţa de semiconductori ar putea ajunge la 1.000 de miliarde de euro în 2030.

Europa a ajuns la o pondere de doar 10% în producția mondială de semiconductori

Uniunea Europeană este pe primele locuri în lume când vine vorba de activităţile de cercetare în domeniul cipurilor. Însă ponderea sa în producţia mondială a scăzut până la 10% în ultimele decenii.

Însă lipsa de semiconductori, care frânează industria auto de trei ani, a provocat un adevărat șoc. Și a dus la  reducerea activității sau închiderea forţată a numeroase uzine.

Tensiunile geopolitice din jurul Chinei, precum şi pandemia, au scos la lumină necesitatea de a produce în Europa aceste componente indispensabile. Care, în prezent, sunt în marea lor majoritate importate din Taiwan şi Coreea de Sud.

Această criză a convins Comisia Europeană să relaxeze normele sale stricte privind acordarea de ajutoare de stat. Și să demareze o politică industrială intervenţionistă pe continentul european, care în mod tradiţional este foarte deschis la concurenţa mondială.

”Pentru prima dată, Europa îşi modernizează regulile din domeniul concurenţei. În special cele privitoare la ajutoarele de stat”, a explicat Thierry Breton, cel care este responsabil de iniţiativa UE în domeniul semiconductorilor.

Subvenții pentru cercetare și linii pilot pentru a pregăti industrializarea

Proiectul de regulament al Comisiei va trebui adoptat şi de statele membre precum şi de Parlamentul European. El prevede subvenţii în valoare de 12 miliarde de euro (şase de la UE şi alte şase de la statele membre) pentru a finanţa cercetarea în tehnologiile cele mai inovative şi linii pilot pentru a pregăti industrializarea lor.

În plus, pentru a permite implantarea de mari uzine, dar şi pentru a favoriza inovaţia în rândul IMM-urilor, Bruxelles-ul va autoriza alte 30 de miliarde de euro. Sume venite sub formă de ajutoare publice din partea statelor membre. Și care vor ajunge la companiile din sector, inclusiv pentru firmele străine, cum este gigantul american Intel, care intenţionează să construiască noi uzine în Europa.

Europa suferă de o dublă dependență

Analiştii subliniază că, în prezent, Europa suferă de o dublă dependenţă în materie de semiconductori. Pe de o parte dependenţa de SUA pentru designul cipurilor. Și mai precis de firme precum Intel, Micron, Nvydia şi AMD.

Iar pe de altă parte de o dependenţa de Asia. Acolo unde este amplasată cea mai mare parte a operaţiunilor de producţie de cipuri. În special în Taiwan unde operează gigantul TSMC, dar şi în Coreea de Sud, graţie unor companii precum Samsung şi SK Hynix. Iar acum din ce în ce mai mult în China.

Uniunea Europeană depinde de Taiwan pentru mai mult de jumătate din necesităţile sale, a explicat comisarul Thierry Breton. De aici rezultă un risc economic major dacă ar izbucni un conflict militar cu China. ”Dacă Taiwanul nu ar mai fi capabil să exporte, aproape toate uzinele din lume s-ar opri în trei săptămâni”, a avertizat Breton.

Adaugati comentariu