43,6 milioane de euro pentru CFR Călători

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat în valoare de 43,6 milioane de euro destinat CFR Călători. Sume este destinată compensării pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19.

„Această măsură va permite României să compenseze CFR Călători pentru pagubele suferite în perioada 1 aprilie -31 august 2020, ca o consecinţă directă a restricţiilor introduse. Ajutorul va lua forma unei injecţii de capital”, a informat Comisia Europeană.

Executivul comunitar a analizat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE. Acesta îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre. Ajutor pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare.

Comisia consideră că măsura adoptată de România va acoperi pagubele care au legătură directă cu pandemia de coronavirus. De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporţională. Deoarece compensaţia nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.

Pierderea cumulată a CFR Călători este de 210.345.527 lei

Memorandumul privind ajutorul de stat pentru CFR Călători a fost discutat de Guvernul de la Bucureşti în data de 25 august 2021. ”Începând cu luna martie 2020 şi până la finalul lunii decembrie 2020, s-a înregistrat o pierdere cumulată datorată efectelor pandemiei de COVID-19 în perioada 1 aprilie – 31 august 2020 de 210.345.527 lei”, se arată în memorandumul privind ajutorul de stat pentru CFR.

Guvernul, prin Ministerul Transporturilor, a propus un ajutor de stat de 210,35 milioane lei. Sumă care reprezintă echivalentul a 43,63 milioane euro. Aceasta urmează să fie utilizată pentru finanţarea rezultatului negativ din activitatea de exploatare. Vorbim despre cel estimat pentru perioada 1 aprilie – 31 august 2020.

Adaugati comentariu