Transportatorii români vor să angajeze șoferi din afara UE Germania a eliminat precizarea că întoarcerea acasă a șoferilor nu este obligatorie
Home Noutati Starea de urgență se prelungește. Ce înseamnă pentru șoferi
NoutatiTransportatori

Starea de urgență se prelungește. Ce înseamnă pentru șoferi

12

Președintele Klaus Iohannis a anunțat în urmă cu puțin timp că starea de urgență se prelungește cu încă 30 de zile, până la 14 mai 2020. În afară de implicațiile pentru sistemul medical și lupta împotriva extinderii noului coronavirus, prelungirea stării de urgență afectează și șoferii de camion. Pentru adoptare, decretul trebuie votat și de parlament.

Se prelungește valabilitatea permiselor auto

În conformitate cu prevederile art.14 din Decretul Președintelui României nr. 195 din data de 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expira pe perioada stării de urgență.

Astfel, documentele eliberate de serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor teritoriale (permisele de conducere, autorizațiile de circulație provizorie precum și dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare și permiselor de conducere) care vor expira pe perioada stării de urgență vor fi considerate valabile pe întreg teritoriul României, până la încetarea stării de urgență.

Cererile de preschimbare pot fi depuse într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență, conform dispozițiilor art.12 alin.(1) din Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020.

Documentele eliberate de ARR care expiră rămân valabile

Prelungirea valabilității pe perioada stării de urgență se aplică și documentelor eliberate de ARR care expiră. Ele pot fi preschimbate într-un termen de 90 de zile după încetarea stării de urgență.

Documentele eliberate ARR sunt:

  • Licențele comunitare și copiile conforme ale acestora;
  • Certificatele de transport în cont propriu și copiile conforme ale acestora;
  • Licențele pentru activități conexe transportului rutier – activități desfășurate de autogări și intermediere a operațiunilor de transport rutier;
  • Autorizațiile de transportul alternativ / în regim de închiriere și copiile conforme ale acestora;
  • Autorizațiile pentru transportul rutier național contra cost și copiile conforme ale acestora;
  • Autorizațiile pentru școlile de conducători auto;
  • Atestatele/Certificatele profesionale.

Se menține plafonarea prețului la motorină

Ordonanța Militară nr. 4, emisă la 29 martie, prevedea, la Articolul 8, plafonarea prețurilor la carburanți în perioada stării de urgență. Astfel, prețurile la benzină, motorină și alți carburanți pot doar să scadă, nu și să crească peste nivelul practicat la data emiterii ordonanţei.

Se menține suspendarea restricției de tonaj pe DN1

La începutul lunii, CNAIR a anunțat că s-au ridicat restricțiile de tonaj pe DN1 (sectorul Ploiești – Brașov) pe perioada stării de urgență. Inițial, restricțiile impuse autovehiculelor cu MTMA mai mare sau egală cu 7,5 tone s-au ridicat până în data de 16.04.2020. Cum starea de urgență se prelungește, măsura se va menține acum cel puțin până la 14 mai 2020. În schimb, restricțiile de tonaj rămân valabile pe sectorul București – Ploiești al DN1.

ITP, RCA sau rovinieta nu se prelungesc

În schimb, sunt și alte documente auto care nu se prelungesc automat pe durata stării de urgență, precum valabilitatea ITP, a asigurării RCA sau a rovinietei. Mai multe detalii găsiți aici.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Rama Giurgiu, pentru linia de metrou M5, e în București

Primul tren nou de metrou de la Alstom, rama ,,Giurgiu”, a ajuns...

AerianTransportatori

Românii vor avea zboruri directe către Canada

Românii care doresc să călătorească în America de Nord vor beneficia de...

Noutati

Conti Eco Gen 5, noua gamă de anvelope pentru camion de la Continental

Continental a prezentat linia de anvelope Conti Eco de a cincea generație...

Noutati

Obiective mai stricte de emisii de CO2 pentru camioane și autobuze

Parlamentul European a adoptat noi măsuri – deja convenite cu Consiliul –...