Scania AXL
Home Camioane Scania AXL, concept de camion autonom fără cabină
CamioaneTehnologie

Scania AXL, concept de camion autonom fără cabină

34

Scania a prezentat cel mai nou membru al familiei sale de vehicule autonome: AXL, un concept de camion complet autonom, fără cabină pentru șofer.Experți Scania din diferite sectoare au lucrat împreună pentru a dezvolta un concept de camion fără cabină, bazat pe sistemul modular al companiei.

Cum numeroase industrii caută să devină mai sustenabile prin optimizarea proceselor de transport, vehiculele autonome sunt luate din ce în ce mai mult luate în calcul. Minele și marile șantiere închise sunt exemple de medii controlate favorabile pentru testele pilot cu camioane autonome.

”Cu Scania AXL facem un pas important spre sistemele de transport inteligente ale viitorului, unde vehiculele autonome vor juca un rol important. Vom continua să dezvoltăm și testăm concepte pentru a demonstra ce se poate face cu tehnologia disponibilă în prezent”, a declarat Henrik Henriksson, președinte și CEO al Scania.

Pentru camioanele autonome, partea de software este mult mai importantă decât cea de hardware. Scania AXL este pilotat și monitorizat de un mediu de control inteligent. De exemplu, în mine, operațiunile autonome sunt facilitate de un sistem logistic care îi spune vehiculului cum ar trebui să se comporte.

”Avem deja camioane autonome în operațiuni cu clienți.  Totuși, până acum, aceste teste erau supravegheate de un șofer care putea interveni în caz de necesitate. Scania AXL nu are o cabină pentru șofer și asta schimbă totul. Dezvoltarea vehiculelor autonome a făcut mari progrese în ultimii ani. Nu avem încă toate răspunsurile, dar prin concepte ca Scania AXL continuăm să învățăm cu rapiditate”, a spus și Claes Erixon, șeful departamentului de Cercetare și Dezvoltare al Scania.

Conceptul nu se desprinde însă total de prezent, fiind propulsat de un motor cu combustie, alimentat însă de carburanți regenerabili. Designul robust al Scania AXL se potrivește cu mediul dur din mine și șantierele de construcții. Cabina tradițională este înlocuită de un modul frontal inteligent. Dar chiar și fără cabină, noul concept este ușor de recunoscut ca un vehicul Scania.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Camioane

Demonstratorul tehnologic autonom Freightliner eCascadia

Daimler Truck își propune să ating ținta de a produce camioane cu...

Camioane

Renault, electrificare pe șantiere

Cu ocazia salonului Intermat, producătorul francez anunță lansarea primului vehicul de șantier...

Camioane

Euro NCAP, detalii despre primele teste de evaluare a siguranței camioanelor

Euro NCAP anunță în mod oficial o etapă importantă în dezvoltarea către...

Tehnologie

ABB E-mobility și MAN demonstrează încărcarea MW pe eTruck

ABB E-mobility și MAN Truck & Bus au sărbătorit premiera sistemului de...