cască inteligentă pentru bicicliști Scania
Home Tehnologie Scania a dezvoltat o cască inteligentă pentru bicicliști
Tehnologie

Scania a dezvoltat o cască inteligentă pentru bicicliști

9

Scania a făcut parte dintr-un grup de cercetare care a dezvoltat un prototip de cască inteligentă pentru bicicliști care alertează utilizatorii cu 4-7 secunde înainte de apariția unei situații potențial periculoase.După avansul tehnologic rapid al sistemelor de asistență ajutate de senzori, radare și camere video, industria auto face primii pași și spre comunicare vehicul-vehicul și vehicul-infrastructură. Când vehiculele vor comunica și vor împărtăși date în timp real, siguranța rutieră va fi mult îmbunătățită.

Dar aproape întreaga atenție a fost îndreptată până acum spre autoturisme, camioane și autobuze. Acum, de această atenție se bucură și bicicliștii. Grupul de cercetare a inclus Scania, POC Sports, Kapsch TrafficCom, Volvo Cars și Svensk Cykling.

Fiecare cască inteligentă pentru bicicliști va emite alerte audio care, în funcție de gravitatea situației, avertizează ciclistul despre existența unui pericol. Scenariile sunt bazate pe datele actuale despre accidentele în care au fost implicate bicicletele. Avertismentul poate fi transformat într-o vibrație  pe partea stângă sau dreaptă, în conformitate cu direcția din care vine pericolul. El poate fi suplimentat de un mesaj audio care să sublinieze natura pericolului, precum ”se apropie o mașină din stânga”.

Scania, care are o vastă experiență în dezvoltarea semnalelor și sunetelor de avertizare, a fost foarte implicată în evaluarea sunetelor în teste cu utilizatorii. Astfel, toate cele trei metode de avertizare au fost evaluate din perspectiva acceptării de către bicicliști și a eficacității lor în evitarea accidentelor. ”Concluziile sunt asemănătoare cu cele ale altor aplicații din trafic: informația trebuie să fie percepută ca relevantă de utilizatori, care sunt foarte iritați de alarmele false”, a spus Stefan Larsson, Sound Designer la Scania.

Au fost dezvoltate două prototipuri diferite: unul utilizează o frecvență de comunicare vehicul-vehicul de 5,9 GHz și alta un telefon mobil cu comunicare bazată pe cloud. Sunt necesare studii suplimentare, dar proiectul a arătat că bicicliștii pot fi incluși în viitorul mediu de trafic conectat.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Tehnologie

MAN și ABB E-mobility anunță o cooperare în domeniul cercetării și dezvoltării

MAN Truck & Bus, un producător european de top pentru vehicule comerciale...

Tehnologie

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

AutobuzeTehnologie

Scania a lansat o nouă platformă de autobuze electrice

Noua platformă de autobuze electrice cu baterie Scania, o parte a soluțiilor...

Tehnologie

Sorin Grindeanu despre decarbonizarea sectorului de transporturi

MInistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că decarbonizarea sectorului de transporturi va...