Home Autobuze România, între primele țări în ceea ce privește trecerea la autobuze electrice
AutobuzeNoutati

România, între primele țări în ceea ce privește trecerea la autobuze electrice

82

Aproape jumătate (49%) dintre autobuzele noi vândute în Europa în anul 2024 au fost cu emisii zero (motoare electrice sau pe hidrogen). Astfel, au fost depășite obiectivele fixate de Uniunea Europeană în normele privind emisiile de CO2 ale autobuzelor. Informația vine de la ONG-ul Transport & Environment. Aceeași sursă precizează că România este între fruntașe la acest capitol.

“Succesul autobuzelor cu emisii zero se datorează reglementărilor europene, care au transmis în mod clar pieţei că zilele motorizării diesel sunt numărate”, a declarat Marie Chéron, expertă pentru T&E France, citată în comunicatul publicat luni de ONG-ul Transport & Environment. Potrivit textelor UE, autobuzele urbane ar urma să ajungă la emisii zero de CO2 în 2035.

“Dacă tendinţa actuală va continua, 100% dintre noile autobuze urbane achiziţionate în 2027 vor fi cu emisii zero”, estimează Transport & Environment.

Mai multe măsuri adoptate au favorizat, de asemenea, avansul autobuzelor cu motoare electrice şi pe hidrogen în detrimentul motorizării diesel, precum zonele cu emisii reduse decretate de municipalităţi.

România, fruntașă la tranziția către autobuze electrice

Există însă mari disparităţi în Europa, subliniază Transport & Environment, în condiţiile în care, anul trecut, trei ţări au achiziţionat numai autobuze electrice noi: Ţările de Jos, Islanda şi Finlanda. Pe locurile următoare sunt Norvegia şi Luxemburg, unde 99%, respectiv 98%, dintre autobuzele noi înmatriculate în 2024 au fost modele electrice.

“Estonia se distinge printr-o tranziţie deosebit de rapidă, în condiţiile în care 84% dintre noile autobuze înmatriculate în 2024 au fost modele electrice, comparativ cu 0% în 2023”, subliniază Transport & Environment.

Imediat după Estonia se situează România, unde 82% dintre noile autobuze înmatriculate în 2024 au fost modele electrice, iar 10% au fost modele hibride.

Pe de altă parte, Franţa este la coada clasamentului, în condiţiile în care 33% dintre noile autobuze înmatriculate în 2024 au fost modele electrice, sub media la nivelul uniunii Europene (46%).

Una dintre posibilele explicaţii pentru această întârziere este alegerea unor anumite colectivităţi, precum l’Ile-de-France, de a miza pe motoarele pe gaz şi biogaz. În condiţiile în care 39% dintre autobuzele noi înmatriculate în 2024 rulau pe gaz, Franţa este una dintre principalele ţări care mizează pe această energie.

Germania înregistrează şi ea întârzieri, cu doar 25% dintre autobuzele noi modele electrice, în timp ce alte mari pieţe europene pentru autobuze urbane sunt în frunte, precum Spania (57%) şi Marea Britanie (56%).

La coada clasamentului se află Grecia, unde doar 9% dintre noile autobuze înmatriculate în 2024 au fost modele electrice, urmată de Lituania (5%), Ungaria (4%) şi Slovacia (0%).

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

NoutatiServicii

Plata taxei de pod de la Fetești-Cernavodă, prin aplicația 24pay

24pay app vine cu o noutate îndelung așteptată de utilizatori, chiar înainte...

NoutatiVehicule speciale

Otokar, joint venture cu Automecanica

Otokar a intrat într-o asociere de tip joint venture cu Automecanica, una...

AutobuzeNoutati

Karsan e-ATAK autonom la Iași

Autobuzul autonom Karsan e-ATAK a debutat în transportul public din România la...

FeroviarNoutati

Trenuri suplimentare în minivacanța de 1 Mai

CFR Călători suplimentează numărul trenurilor care vor circula spre litoral în minivacanța...