Războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei au zilnic efecte, iar acestea sunt consemnate și în rândul producătorilor care activează în industria transporturilor.
Producătorul de camioane Scania a oprit încă de săptămâna trecută livrările atât de vehicule, cât şi de piese de schimb către Rusia. ”Relațiile cu clienții sunt importante, dar valorile companiei au fost mai importante”, a explicat Eric Bratthall de la serviciul de presă al companiei.
„Nu am raportat acest lucru, am luat o decizie deja atunci, pe baza situaţiei existente. Am considerat că fiecare cuvânt suplimentar spus acum riscă să alimenteze conflictul şi să stârnească o criză”.
Fabrica de camioane Scania din Rusia e situată în Sankt Petersburg și asambla CKD. În aceeași uzină, potrivit unui parteneriat, se asamblau și camioane MAN.
Producătorii din industria transporturilor continuă să reacționeze la războiul din Ucraina. După Scania, a venit rândul Daimler Truck, Volvo AB, Schmitz Cargobull și Ford
Războiul din Ucraina i-a determinat și pe cei de la Daimler Truck să anunțe că au suspendat legăturile cu producătorul rus Kamaz. Și vorbim despre o colaborare de aproape 12 ani. Mai mult, producătorul german a anunțat că evaluează vânzarea celor 15 procente pe care le deține în Kamaz.
Pentru moment, alți furnizori ai celor de la Kamaz nu s-au pronunțat. Între aceștia se numără și Cummins, producător american de motoare.
Kamaz se află pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene. Între acționarii săi se mai numără producătorul rus de armament Rostec, care deține 47% din pachetul total, și este și el afectat de sancțiunile impuse Rusiei.
Avtoinvest Limited, companie înregistrată în Cipru, deține 23,54% din acțiuni. Presa engleză, folosind informații din Panama Papers, susține că în spatele acesteia este Sergei Pavlovich Roldugin.
Un violoncelist care este prieten din copilărie cu Putin. Este cel care i-a prezentat-o pe fosta soție, Lyudmila, și este nașul Mariei, cea mai mare dintre fiicele președintelui rus.
Volvo AB a procedat la fel
Grupul Volvo și subsidiara Volvo AB a procedat la fel. Au oprit producţia, vânzările și distribuția de piese de schimb în Rusia din cauza crizei din Ucraina.
”Această decizie intră în vigoare imediat și se aplică până la o nouă notificare”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.
Fabrica din Kaluga, la sud de Moscova, are 700 de angajați, în timp ce alți 600 de angajați sunt implicați în vânzări, întreținere și reparații în Rusia.
A urmat și Schmitz Cargobull
Schmitz Cargobull, producătorul german de remorci, a luat o decizie similară. Și a făcut-o publică pe pagina de Linkedin.
Compania activează pe piețele din Rusia, Ucraina și Belarus, iar în prima are și facilități de producție. Șocați de războiul din Ucraina, oficialii companiei au decis să oprească toate investițiile în fabrică și unitățile de service din Rusia și Belarus.
Ford oprește producția lui Tranzit
Și Ford și-a oprit operațiunile, astăzi. Și și-a informat partenerii din Rusia cu privire la această decizie. Constructorul american colaborează cu grupul Sollers.
Acesta deține participații la OAO Ulyanovsk Automobile Works (UAZ), Zavolzhye Motor Works (ZMZ) și OAO ZMA. În Rusia, în segmentul vehiculelor comerciale, Ford producea modelul Tranzit.
Comentați?