Home Transportatori Maritim Războiul din Ucraina. Maersk suspendă toate transporturile de containere către şi din Rusia
Maritim

Războiul din Ucraina. Maersk suspendă toate transporturile de containere către şi din Rusia

13

A.P. Moller Maersk A/S, cea mai mare companie de transport maritim din lume, a anunţat că va opri temporar toate transporturile de containere către şi din Rusia. 

Măsura vine ca răspuns la sancţiunile occidentale impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei. Decizia vine după decizii similare ale firmelor de transport Ocean Network Express (Singapore), Hapag Lloyd (Germania) şi MSC (Elveţia).

Gigantul danez a precizat că suspendarea vizează toate porturile ruseşti. Dar și că nu va include livrările de echipamente medicale, ajutoare umanitare şi produse alimentare.

„Deoarece stabilitatea şi siguranţa operaţiunilor noastre este deja afectată, direct şi indirect, noile rezervări Maersk către şi din Rusia vor fi temporar suspendate”, se arată într-un comunicat Maersk.

Rutele Maersk afectate

Compania operează mai multe rute de transport de containere către Rusia. Este vorba despre porturile Sankt Petersburg şi Kaliningrad în Marea Baltică, Novorossiysk în Marea Neagră şi Vladivostok şi Vostochny pe coasta de est a Rusiei.

Maersk deţine 31% din operatorul portuar rus Global Ports. Acesta operează şase terminale în Rusia şi două în Finlanda. Printre acţionarii Global Ports se află şi compania nucleară rusească de stat Rosatom şi afaceristul rus Sergey Shiskarev.

„Încercăm să ne conformăm restricţiilor şi sancţiunilor în cazul Global Ports şi ne pregătim pentru viitoare decizii”, se arată în comunicatul Maersk.

Compania cu sediul în Copenhaga are aproximativ 500 de angajaţi în Rusia. Săptămâna trecută a oprit temporar toate escalele în Ucraina, unde are aproximativ 60 de angajaţi.

Turcia cere tuturor ţărilor să respecte Convenţia ce reglementează accesul în strâmtorile din Marea Neagră

Pe de altă parte, Turcia le cere tuturor părţilor implicate în criza din Ucraina să respecte Convenţia de la Montreux. Aceasta reglementează accesul în strâmtorile turce din Marea Neagră.

Turcia, aliată în cadrul NATO, se învecinează în Marea Neagră cu Ucraina şi Rusia şi are bune relaţii cu ambele ţări. Potrivit Convenţiei de la Montreux, Ankara are dreptul să limiteze tranzitul prin strâmtorile de la Marea Neagră pe timp de război.

Semnată în 1936, Convenţia de la Montreux garantează libera circulaţie prin Bosfor şi Dardanele. Dar îi acordă Turciei dreptul de a bloca navele de război în strâmtoare în timpul unui conflict. Excepție față cazul în care acestea urmează să se îndrepte spre bazele lor.

Potrivit mass-media de stat din Turcia, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a anunţat că Ankara le-a cerut tuturor ţărilor care au sau nu ieşire la Marea Neagră să-şi suspende tranzitul prin aceste strâmtori.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Maritim

Sorin Grindeanu anunță investiții de 1 miliard de euro în Portul Constanța

Sorin Grindeanu a anunțat că în cadrul ședinței de Guvern s-a decis...

MaritimTransportatori

Egiptul analizează un plan de lărgire a Canalului Suez pentru a scurta timpii de tranzit

Canalul Suez este o prioritate pentru Egipt. Care derulează un studiu de...

Maritim

Schemă de ajutor de 126 milioane euro pentru investițiile în portul Constanța

Comisia Europeană a aprobat o schemă notificată de România, în valoare de...

MaritimTransportatori

Traficul de mărfuri din Portul Constanța a ajuns la un nivel istoric, în anul 2023

Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat, în anul...