Home Autobuze Piața autobuzelor: dieselul în regres, electricele pe val
AutobuzeNoutatiTransportatori

Piața autobuzelor: dieselul în regres, electricele pe val

55

Piața autobuzelor medii și grele din Europa (peste 3,5 tone) a fost dominată și în 2020 de modele cu propulsie diesel. Cota acestora este însă în scădere, în timp ce modelele electrice și hibride au înregistrat creșteri.

Per total, 72.9% din piața autobuzelor din segmentul amintit au avut propulsie cu motoare diesel. În același timp, vehiculele electrice (ECV) au înregistrat un progres de 6,1 %. Totodată, potrivit ACEA (European Automobile Manufacturers Association), cota de piață a autobuzelor hibride a urcat de la 5.7% în 2019 la 9.5%. Astfel că în momentul de față, vehiculele cu propulsie alternativă (APV) au ajuns să dețină peste o treime din piața europeană a autobuzelor.

Anul trecut, înmatriculările de autobuze diesel au fost cele mai afectate de criza coronavirus. La nivelul Uniunii Europene s-a înregistrat un total de 20.458 de unități, cu 27,1% mai puține comparativ cu 2019. Astfel că și cota de piață a scăzut de la 82,4% la 72,9%. Fiecare dintre cele patru piețe majore au înregistrat scăderi cu două cifre: Spania (-46.2%), Italia (-26.6%), Franța (-21.9%) și Germania (-15.9%). Mai mult, numai 6 autobuze cu motoare cu benzină au fost vândute, toate în Ungaria.

Piața autobuzelor cu propulsie alternativă (APV)

În 2020, piața autobuzelor medii și grele electrice a crescut de la 1.448 de unități, în 2019, la 1.714. Ceea ce înseamnă un spor de 18,4 %. Dar și, pe de altă parte, atingerea unei cote de piață de 6,1%. Olanda, cu 446 de autobuze electrice, a fost piața numărul unu. Urmată de Germania (388 unități) și Polonia (200 unități). Cele trei țări amintite au înregistrat, de altfel, peste 60% din totalul exemplarelor înmatriculate în UE.

Pe de altă parte, vehiculele hibride (HEV), au înregistrat o cotă de piață de 9,5% atunci când vorbim despre piața autobuzelor. S-a contabilizat un total de 2.662 de unități în 2020, ceea ce înseamnă o creștere de 36% comparativ cu anul precedent. Germania și-a tăiat partea leului, cu 1.243 unități, ceea ce înseamnă aproape jumătate din total. În replică, în alte 14 țări, piața autobuzelor nu a înregistrat vreo înmatriculare din acest segment.

11.4% din autobuzele noi vândute în 2020 folosesc combustibili alternativi, cel mai răspândit fiind gazul natural.  Franța (+71.3%), Suedia (+63.4%) și Spania (+13.4%) – cele mai mari piețe europene pentru astfel de vehicule – au contribuit prin sporul înregistrat la o creștere de 24,3% raportat la 2019. Piața autobuzelor cu combustibili alternativi a contabilizat în 2020 3.206 de unități.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AutobuzeNoutatiRutierTransportatori

Nou parteneriat între FlixBus și Christian Tour

FlixBus și Christian Tour au anunțat semnarea unui parteneriat prin care agenția...

Noutati

IVECO și CNR confirmă eficiența bio-CNG-ului pentru decarbonizarea transporturilor

IVECO, lider în propulsia alternativă, promovează un studiu realizat de Institutul de...

AerianNoutatiTransportatori

TAROM continuă tradiția de a transporta Echipa Olimpică a României

În calitate de partener oficial al Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR),...

NoutatiServicii

DKV Mobility oferă acces la prima rețea de stații de alimentare cu CNG din România

DKV Mobility, furnizor european de top de servicii și soluții de plată...