Olandezii testează un sistem ”undă verde” pentru camioane

Două companii olandeze de transport testează eficiența unui sistem ”undă verde” pentru camioane. Grație unei tehnologii speciale de conectare a camioanelor cu semafoarele, șoferii nu mai trebuie să aștepte la semafoare. Beneficiile sunt reducerea consumului și a emisiilor.
Olandezii testează un sistem ”undă verde” pentru camioane

De la începutul anului trecut, două companii olandeze, Vos Transport și Gist Nederland, testează o nouă tehnologie, care își propune să îmbunătățească circulația camioanelor. În centrul tehnologiei de ”undă verde” pentru camioane este sistemul inteligent iVRI.

Vos Transport utilizează cinci astfel de instalații în zona orașului Deventer, unde are sediul. În cele cinci intersecții echipate cu iVRI, camioanele Vos practic nu trebuie să aștepte culoarea verde, deoarece sunt sincronizate cu semafoarele.

În viitorul apropiat, compania dorește să echipeze și celelalte 55 de semafoare din regiune cu instalații inteligente iVRI. Dacă cele 250 de camioane din flotă ar evita zilnic două opriri la semafor, sistemul ar putea economisi aproape 200.000 de euro anual. De asemenea, emisiile de CO2 ale Vos ar fi mai mici cu 344,5 tone.

Economiile ar fi și mai mari dacă se iau în calcul 500 de camioane, 5 opriri la semafor pe zi și 262 de zile lucrătoare pe an. În acest caz, suma economisită de sistemul „undă verde” ar fi de 973.000 de euro. Iar emisiile de CO2 ar scădea cu 1722 de tone.

Teste similare au fost efectuate și de compania de transport Gist Nederland din Bleiswijk, un oraș din sudul Olandei. Potrivit Gist, sistemul iVRI reduce consumul de carburant cu 6,1%. De asemenea, șoferii reduc numărul de frânări cu 16,2%, ceea ce înseamnă o uzură mai mică a plăcuțelor de frână și a anvelopelor.

Sursa: Transport Milieu

Citește și:

Video: Un singur operator de la distanță pentru mai multe camioane

Karsan va lansa în acest an modelul Atak Electric Autonom

Volvo Group și Daimler Truck AG vor produce împreună celule de combustie pentru camioane

Adaugati comentariu