Olanda începe controalele privind detașarea șoferilor

La 1 martie, Olanda a introdus noi reguli privind detașarea lucrătorilor, inclusiv a șoferilor de camion. La 1 septembrie s-a încheiat perioada de tranziție de 6 luni, iar companiile care nu își declară muncitorii detașați în Olanda pot fi amendate.
Olanda începe controalele privind detașarea șoferilor

Șoferii și șoferii-patroni străini care efectuează transporturi spre sau dinspre Olanda sau operațiuni de cabotaj pe teritoriul ei (tranzitul este exceptat) sunt lucrători detașați, potrivit noilor regulamente. De la 1 martie 2020, companiile cu sediul în afara Olandei au fost obligate să raporteze muncitorii detașați.

După o perioadă de tranziție de 6 luni, autoritățile din Olanda încep să controleze și să amendeze abaterile de la regulile privind detașarea șoferilor. Amenzile se acordă atât companiilor de transport, cât și clienților din Olanda. Ele pot ajunge până la 12.000 de euro.

Ministerul Muncii a creat un site special, www.postedworkers.nl, prin care se pot face înregistrările și raportările. Site-ul este disponibil și în limbile engleză și germană.

La declarare este nevoie și de furnizarea datelor unei persoane de contact. Inițial, aceasta trebuia să fie un rezident permanent în Olanda, dar această cerință a fost înlăturată. Astfel, persoana de contact poate fi managerul de transport sau însuși șoferul. O persoană de contact poate fi numită pentru mai mulți șoferi.

Drepturile șoferilor detașați

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul olandez, șoferii detașați în Olanda au drepturi de bază și condiții de angajare conform legilor locale și acordurilor colective aplicabile. Acestea includ:

  • salariu minim
  • reguli privind perioadele de muncă și de odihnă
  • condiții sigure de muncă
  • tratament egal pentru bărbați și femei
  • număr minim de zile de concediu.

Adaugati comentariu