Mercedes-Benz eCitaro
Home Autobuze Mercedes-Benz eCitaro, prezentat în premieră mondială
AutobuzeTehnologie

Mercedes-Benz eCitaro, prezentat în premieră mondială

79

Daimler Buses a prezentat în premieră mondială versiunea electrică a celui mai vândut autobuz urban al său, eCitaro, care promite o autonomie minimă de 150 km (până la 250 km în condiții ideale) și vine integrat în pachetul de servicii și consultanță eMobility.

Deși imaginile prezentate de Daimler înaintea lansării arătau un Citaro obișnuit cu partea de sus camuflată, noul eCitaro are un design complet nou, inspirat de conceptul Mercedes‑Benz Future Bus. În schimb, eCitaro foloșește elemente deja prezente în gamă: ușile și geamurile sunt identice cu cele ale lui Citaro convențional, iar parbrizul este același ca la Citaro U.

Noutatea absolută față de un Citaro normal este partea superioară a plafonului, care este înălțat pentru a găzdui numeroasele echipamente necesare pentru funcționarea pur electrică. În schimb, interiorul este destul de asemănător, dar și aici apar un nou plafon care reduce nivelul de zgomot din interior și o iluminare LED foarte plăcută ochiului.

În ce privește sistemul de baterii, acesta este unul modular, putând fi adaptat în funcție de necesitățile clienților. În standard, eCitaro vine cu patru pachete de baterii în partea din spate a autobuzului și două în plafon, dar la nevoie mai pot fi adăugate alte două sau patru pachete de baterii în plafon. Astfel, capacitatea maximă a bateriilor este de 243 kWh. eCitaro folosește două motoare electrice situate în apropierea butucilor roților spate, puterea fiind de 2 x 125 kW, iar cuplul de 2 x 485 Nm.

Daimler Buses a declarat că preferă încărcarea de lungă durată (pe timpul nopții, în depou), care mărește durata de viață a bateriilor. Totuși, divizia oferă opțional și un pantograf montat pe plafon, folosit pentru încărcare rapidă de-a lungul traseului.

În ce privește autonomia, Daimler preferă pentru autobuzul său abordarea ”cel mai rău scenariu posibil”. Astfel, față de ciclul standardizat SORT2, producătorul a adăugat folosirea climatizării. Astfel, chiar și vara, cu aerul condiționat pornit, eCitaro ar trebui să parcurgă 150 km fără reîncărcare. Daimler a anunțat deja introducerea unei noi generații de baterii din 2020.

O altă noutate majoră este sistemul de management al căldurii. Acesta este folosit pentru a menține temperatura de funcționare a bateriilor la 25 de grade Celsius, dar în același timp utilizează o parte din resurse pentru răcirea sau încălzirea compartimentului pentru călători. Astfel, consumul de energie necesar pentru climatizare a fost redus cu 40% față de Citaro diesel.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

AutobuzeNoutatiRutierTransportatori

Nou parteneriat între FlixBus și Christian Tour

FlixBus și Christian Tour au anunțat semnarea unui parteneriat prin care agenția...

AutobuzeNoutatiRutierTransportatori

Primăria Galați cumpără 10 microbuze electrice Karsan e-Jest

Primăria Municipiului Galați anunță că a semnat contractul pentru achiziția a 10...

NoutatiTehnologie

Noi tehnologii ZF

În perioada premergătoare IAA Transportation 2024, ZF își dezvăluie în cadrul Global...

Autobuze

Karsan e-Atak autonom își extinde serviciile în Finlanda

Autobuzul electric autonom Karsan e-Atak, de 8 m lungime, primul vehicul fără...