Karsan, un pas înainte în viitorul mobilității

Țara noastră reprezintă una dintre cele mai importante piețe pentru Karsan, cel mai important producător turc de microbuze și autobuze electrice și unul dintre liderii europeni în domeniu.

La jumătate de secol de la înființare, Karsan este liderul mărcilor turce care oferă soluții de mobilitate de înaltă tehnologie. Dovadă că în contul său sunt trecute aproape 90% din exporturile Turciei de microbuze și autobuze electrice grație celor peste 300 de vehicule electrice care au ajuns în 18 țări diferite, inclusiv Franța, România, Portugalia, Norvegia, Spania, Mexic.

Și dacă tot suntem la capitolul cifre, merită amintite și alte repere pentru compania care are drept viziune ”Un pas înainte în viitorul mobilității”. Modelul e-JEST de 6 metri și-a crescut în 2021 cota pe piața microbuzelor electrice în Europa la 51%, fiind lider al segmentului pentru al doilea an la rând. Iar e-ATAK, care a atins 30% în segmentul midi-bus electric urban, este, în egală măsură, numărul unu pe continent. Iar lucrurile nu se opresc aici.

”Primele livrări ale modelului nostru Karsan e-ATA, pe care l-am lansat la sfârșitul anului trecut, au fost efectuate în România la începutul lui 2022. Iar interesul față de acest model este extrem de mare atât în Turcia, cât și în străinătate. Intenționăm să poziționăm marca Karsan printre primii cinci jucători din Europa cu viziunea noastră electrică, e-Volution, realizând o creștere de cel puțin trei ori cu gama noastră de vehicule electrice”, a declarat Muzaffer Arpacıoğlu, director general adjunct al Karsan.

Nu este de mirare, în aceste condiții, că standul companiei de la Busworld Turkey 2022, în care a fost prezentată întreaga gamă a constructorului, a fost un veritabil magnet. „Inima industria auto se transformă, trecând de la motoare cu ardere internă la vehicule electrice. Ca prim pas al acestei transformări, la finele anului 2018 am lansat modelul nostru e-JEST. Am continuat, șase luni mai târziu, cu e-ATAK, iar la sfârșitul anului trecut am introdus familia e-ATA, cea mai mare din gama noastră de produse electrice. Odată cu această lansare, am devenit primul și singurul brand din Europa care oferă o gamă de produse complet electrice de toate dimensiunile, de la 6 metri la 18 metri, în transportul public”, a precizat Arpacıoğlu.

Karsan e-JEST, dimensiuni compacte, confort ridicat pentru pasageri

Cu performanțe dovedite, manevrabilitate ridicată și un confort crescut pentru pasageri, e-JEST este echipat cu un motor electric BMW care produce 170 CP și un cuplu de 290 Nm. Acesta poate fi echipat, în funcție de nevoi, cu pachete de baterii de 44 kWh sau 88 kWh, de asemenea, fabricate de divizia BMWi.

Modelul oferă cele mai bune performanțe din clasa de autobuze mici de 6 metri, având o autonomie de până la 210 km. e-JEST vine cu sistem de frânare regenerativă, care asigură recuperarea energiei, permițând bateriilor să se încarce cu până la 25%. În ceea ce privește confortul, e-Jest vine cu sistem independent de suspensie pe fiecare roată, la fel ca autoturismele din gama premium.

Modelul e-ATAK oferă o autonomie de până la 300 km

e-ATAK este propulsat de un motor electric, care produce o putere de 230 kW și un cuplu de 2.500 Nm, oferind călătorilor un confort crescut în timpul deplasării. Autobuzul de 8 metri este echipat cu cinci baterii de 44 kWh dezvoltate de BMW (capacitate totală 220 kWh), care-i oferă o autonomie de până la 300 de km.

Mai mult, bateriile pot fi încărcate în 5 ore la o stație de încărcare AC, respectiv în 3 ore la o stație de încărcare rapidă. La fel ca și e-Jest, autobuzul vine cu sistem de frânare regenerativă, care încarcă bateriile cu până la 25%. Modelul propune două opțiuni de configurare a scaunelor, pentru o capacitate de 52 de pasageri.

Karsan e-ATA, o zi de funcționare cu o singură încărcare

Despre Karsan e-ATA ați putut afla deja dettalii ample în revista noastră. Și le puteți revedea pe pagina web. Ne vom rezuma, așadar, la cele mai importante repere. Capacitatea bateriei este de 315 kWh pentru autobuzele de 10 metri, 450 kWh pentru cele de 12 metri și 600 kWh în cazul modelului de 18 metri. Motoarele electrice butuc ale lui Karsan e-ATA, poziționate pe roți, oferă o putere maximă de 250 kW și un cuplu de 22.000 Nm pentru versiunile de 10 și 12 metri, respectiv de 500 kW în versiunea de 18 metri lungime.

Datorită bateriilor sale puternice, modelul e-ATA de 12 metri oferă posibilitatea de a conduce până la 450 de kilometri cu o singură încărcare când vehiculul este plin, pe o rută reală și cu aerul condiționat funcțional în căldura verii. Iar grație capacității de încărcare cu conexiune wired, vehiculul poate fi condus toată ziua fără o a doua încărcare. Pe lângă încărcarea prin cablu, e-ATA oferă și o opțiune de încărcare rapidă de mare capacitate, care permite șoferilor să se reîncarce la opriri fără a ieși din vehicul. Modelul e-ATA poate transporta 79 de pasageri cu configurația sa de 10 metri, peste 89 cu configurația sa de 12 metri și peste 135 cu configurația sa de 18 metri.

Karsan Autonomous e-ATAK

Dezvoltat de Karsan R&D în cooperare cu ADASTEC, o companie de tehnologie cu sediul în California, modelul Autonomous e-ATAK utilizează software autonom de Nivel 4. Acesta îi permite să transporte pasageri, fără șofer, pe un traseu prestabilit cu o viteză de până la 50 de kilometri pe oră. Este modelul care, după cum ați putut deja afla detalii în numărul trecut al revistei, a început deja să opereze în transportul public din Stavanger. Un moment istoric, pentru că este primul autobuz cu o astfel de tehnologie care va transporta pasageri într-un oraș european.

România, una dintre cele mai importante piețe țintă

Viziunea strategică e-Volution a celor de la Karsan are între elementele cheie și piața românească. „Intenţionăm să poziţionăm marca Karsan printre primii cinci jucători din Europa prin viziunea noastră de dezvoltare electrică, e-Volution. Alături de Franţa, România este una dintre cele mai importante ţări ţintă ale Karsan pe piaţa autobuzelor electrice. În acest sens, va fi una dintre acele țări care va juca un rol cheie în ținta noastră de creștere dublă pe care ne-am stabilit-o pentru 2022”, spune Okan Baş, Karsan CEO.

Prin intermediul distribuitorului său, Anadolu Automobil Rom, producătorul turc de autobuze, a semnat contracte pentru livrarea a 16 exemplare e-Jest și e-ATAK în Focșani, dar și a 56 de unități de autobuze e-Atak de 18 metri pentru orașele Timișoara și Brașov. Având deja o flota de 76 de autobuze electrice în România, Karsan a primit deja comenzi pentru alte 104 de exemplare, care urmează a fi livrate în 2022, astfel că la finalul anului va ajunge la 180 de unități pe teritoriul țării noastre.

Adaugati comentariu