Home Autobuze Karsan Autonomous e-ATAK transportă pasageri în Norvegia
Autobuze

Karsan Autonomous e-ATAK transportă pasageri în Norvegia

74

Autobuzul electric autonom de nivel 4 Karsan Autonomous e-ATAK a început să opereze în transportul public din Stavanger. Este primul autobuz cu o astfel de tehnologie care va transporta pasageri într-un oraș european.

Oferind soluții de mobilitate de înaltă tehnologie cu viziunea de a fi „Un pas înainte în viitorul mobilității”, Karsan continuă să crească pe piețele europene. Iar acum, autobuzul electric autonom de nivel 4 Karsan Autonomous e-ATAK, dezvoltat în comun de Karsan și ADASTEC, a început să servească pentru transportul public în Stavanger, Norvegia. Și a devenit astfel primul autobuz cu tehnologie ”self-driving” care transportă pasageri într-un oraș european.

Lansarea proiectului de transport Karsan Autonomous e-ATAK a fost marcat printr-o ceremonie oficială găzduită de stația Nedre Strandgate 89 din Stavanger. La aceasta au participat Ministrul Transporturilor din Norvegia, Jon-Ivar Nygård, CEO-ul Karsan, Okan Baş, omologul său de la ADASTEC, Ali Ufuk Peker. Alături de aceștia, alți membri ai Cabinetului norvegian, jurnaliști, dar și persoane executive din conducerea Karsan, ADASTEC, VY Buss, Kolumbus și Applied Autonomy. Companii care au contribuit la realizarea proiectului.

Karsan Autonomous e-ATAK a transportat primii pasageri, imediat după eveniment, pe ruta Nedre Strandgate 89 – Concert Hall.

Autonomous e-ATAK lansează serviciul de transport public fără șofer

CEO-ul Karsan, Okan Baș, a declarat: „Cu viziunea noastră de a fi mereu cu un pas înainte în viitorul mobilității, modelăm viitorul transporturilor cu produsele inovatoare pe care le-am dezvoltat la Karsan. Autonomous e-ATAK este acum angajat pentru a lansa serviciul de transport public fără șofer în Norvegia în cadrul acestui proiect, imediat după ce vehiculul nostru fără șofer a fost folosit în condiții reale de trafic în campusul Universității de Stat din Michigan. Aceasta este o premieră în Europa. Suntem cu adevărat încântați că transportul public urban va fi deservit pentru prima dată în Europa cu autobuzul nostru electric Karsan Autonomous e-ATAK.”

Ali Ufuk Peker, CEO al ADASTEC, care este partenerul tehnologic al Karsan în proiectul Autonomous e-ATAK, o premieră în Europa, a declarat: „Suntem foarte mândri să vedem cum a devenit realitate călătoria pe care am pornit-o cu misiunea de a opera vehiculele echipate cu tehnologii de ultimă generație în transportul public și de a dezvolta orașele inteligente.

Norvegia este una dintre țările în care mobilitatea se dezvoltă la cel mai înalt nivel. Suntem încântați să fim parteneri în acest proiect care va accelera eforturile noastre de cercetare și dezvoltare și va dezvolta în continuare platforma software de conducere automată SAE Level-4 pentru vehicule comerciale flowride.ai, nu numai pe această rută, ci și în toată țara și la nivel global.

Utilizarea acestui nou autobuz fără șofer de Nivel 4 în Norvegia marchează astăzi o etapă importantă în ceea ce privește rolul nostru principal în transportul de mâine și contribuția noastră la mobilitatea viitorului”.

Un model care deschide drumuri noi

Înglobând tehnologiile viitorului într-un produs actual și modelând industria cu mișcările sale de pionierat, Karsan continuă să deschidă drumuri noi cu inovațiile sale pe piața de transport public electric din Europa. Autonomous e-ATAK, cu tehnologia Level 4 Autonomous, care îi permite să se deplaseze autonom pe un traseu planificat, poate executa condusul autonom cu o viteza de 50 km/h, zi sau noapte, în toate condițiile meteo.

Autonomous e-ATAK poate efectua mai multe operațiuni fără șofer, cum ar fi apropierea de stații, gestionarea proceselor de urcare și coborâre, asigurarea managementului și administrării la intersecții, treceri de pietoni și semafoare.

Grație unor senzori LiDAR amplasați în diferite părți ale vehiculului, Autonomous e-ATAK obține informațiile relevante din zona aflată în apropierea lui fără a avea nevoie de șofer. În plus, autobuzul are multe tehnologii inovatoare, cum ar fi cum ar fi un radar avansat în față, procesare a imaginii de înaltă rezoluție cu camere RGB și camere termice, menite să confere un plus de siguranță.

În prezent, cinci astfel de autobuze autonome produse de Karsan circulă în cadrul unor proiecte în lume – unul în Michigan, iar alte patru în Europa (România, Franța și Turcia). În România, autobuzul este utilizat pentru cercetare într-un spațiu logistic din Ploiești.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Autobuze

Karsan e-Atak autonom își extinde serviciile în Finlanda

Autobuzul electric autonom Karsan e-Atak, de 8 m lungime, primul vehicul fără...

Autobuze

De Lijn, acord-cadru cu Irizar e-mobility

De Lijn, operatorul de transport public din Regiunea Flamandă a Belgiei, a...

Autobuze

Karsan e-Jest și e-ATA, lideri în Europa al patrulea an consecutiv

Karsan, care joacă un rol de pionierat în transformarea transportului public în...

Autobuze

Un nou autocar MAN Lion’s Coach pentru Farul Constanța

La începutul acestui an, MHS Truck & Bus Group, importatorul și distribuitorul...