Kamaz Chelnok
Home Camioane Kamaz Chelnok, camionul autonom electric din Rusia
CamioaneVehicule speciale

Kamaz Chelnok, camionul autonom electric din Rusia

47

Producătorul rus de camioane Kamaz nu se mulțumește cu vehiculele off-road care domină de ani buni Raliul Dakar, ci testează și numeroase tehnologii care ar putea fi folosite în viitor. Recent, Kamaz a prezentat conceptul Chelnok, un camion electric autonom fără cabină pentru șofer.Chelnok este poate cel mai neobișnuit model din istoria Kamaz. Este oarecum normal, deoarece camionul are un scop foarte precis. Mai mult, el poate fi considerat mai degrabă o platformă robot decât un camion.

Designul poate fi asemănat cu cel al vehiculului autonom T-Pod, produs de Einride și folosit deja în operațiuni de DB Schenker. Față de conceptul suedezilor, însă, Chelnok are forme mult mai puțin elaborate. Pe de o parte, deoarece Kamaz s-a bazat întotdeauna pe simplitate, iar pe de altă parte deoarece conceptul nu este destinat utilizării pe șosea.

Chelnok este proiectat pentru logistică internă, astfel încât aerodinamica nu este importantă. El va fi folosit în incinta fabricii Kamaz, urmând a transporta cabine de camion între secția de caroserie și cele de asamblare. Transportul se va face pe rute fixe, total fără implicare umană.

Vehiculul are 8 metri lungime și cântărește 8 tone, în mare parte din cauza bateriilor litiu-ion. Autonomia este de 50-60 km, iar sarcina utilă ce poate fi transportată este de 10 tone. Chelnok utilizează un sistem de pilot automat bazat pe senzori radar și camere video. Din motive de siguranță, viteza lui este limitată la 40 km/h.

Motorul de 340 CP, greutatea distribuită uniform și dimensiunile compacte recomandă Kamaz Chelnok pentru operațiuni în spațiile industriale înguste. În plus, modelul nu trebuie să întoarcă pentru a schimba direcția. Designul simplu facilitează încărcarea și descărcarea containerului transportat de platformă.

Chelnok nu este primul model autonom din istoria Kamaz. Rușii au mai produs astfel de prototipuri pentru armată, teste civile sau chiar transport de persoane.

Sursa foto: Kamaz

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Camioane

Demonstratorul tehnologic autonom Freightliner eCascadia

Daimler Truck își propune să ating ținta de a produce camioane cu...

Camioane

Renault, electrificare pe șantiere

Cu ocazia salonului Intermat, producătorul francez anunță lansarea primului vehicul de șantier...

Camioane

Euro NCAP, detalii despre primele teste de evaluare a siguranței camioanelor

Euro NCAP anunță în mod oficial o etapă importantă în dezvoltarea către...

Camioane

Scania câștigă pentru a noua oară testul comparativ Green Truck

În fiecare an, producătorii de camioane grele din Europa sunt invitați la...