Home Noutati Soluția Guvernului împotriva degradării drumurilor
Noutati

Soluția Guvernului împotriva degradării drumurilor

21

Guvernul dorește să ia măsuri împotriva degradării drumurilor. Și propune sancționarea firmelor în solidar cu șoferii vehiculelor ce transportă marfă peste limita admisă.

Principalul factor de degradare al drumurilor și al lucrărilor de artă îl constituie circulația vehiculelor cu depășiri ale maselor maxime admise. Aceasta este concluzia exprimată într-un proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor.

În document se propune ca sancțiunea să se aplice solidar. Mai precis, atât persoanei fizice sau juridice care efectuează transportul, cât și conducătorului auto. În cazul celui din urmă, dacă refuză verificarea prin cântărire a vehiculului. O altă sancțiune propusă este suspendarea unei copii conforme a licenței comunitare/certificatului de transport în cont propriu pentru o perioadă de 30 de zile.

„Drumurile publice din România reprezintă o componentă principală a sistemului naţional de transport. Și constituie obiectul exclusiv al proprietăţii publice. În prezent, principalul factor de degradare al drumurilor și al lucrărilor de artă îl constituie circulația vehiculelor cu depășiri ale maselor maxime admise. Dintre acestea, cel mai mare impact îl au vehiculele care transportă mărfuri în vrac. Ca de exemplu produse de balastieră, cereale”, se arată în documentul menționat.

Soluții împotriva degradării drumurilor

Drept urmare, este necesară limitarea circulației acestor vehicule, spun autorii proiectului. Pe de altă parte, la ora actuală aproximativ 40% din rețeaua de drumuri naționale este încadrată din punct de vedere al capacității portante ca drumuri modernizate (M).

Pentru acestea masele maxime admise pe axe sunt mai mici decât limitele prevăzute de Directiva nr. 96/53/CE. Fapt ce ar obliga operatorii economici să circule cu vehiculele încărcate sub masa maximă admisă. Ceea ce va avea drept consecință creșterea nejustificată a costurilor de transport, mai spun aceștia.

Potrivit lor, prezentul proiect de act normativ are în vedere limitarea posibilității autorizării circulației vehiculelor care transportă mărfuri în vrac. În schimb, permite circulația cu respectarea maselor maxime admise pe drumuri modernizate (M).

„Totodată, în urma controalelor efectuate s-a constatat că valoarea sancțiunilor aplicate pentru refuzul de a supune vehiculul verificării prin cântărire, precum și pentru sustragerea de la control nu sunt descurajante. Astfel, se consideră că sancțiunea trebuie să se aplice solidar atât persoanei fizice sau juridice care efectuează transportul, cât și conducătorului auto.

Solicităm acest lucru, deoarece realitatea a dovedit că decizia conducătorului auto de a refuza cântărirea vehiculul/ansamblului de vehicule este luată în urma consultării șefilor ierarhici (Ex: administrator/manager de transport). Mai mult, din punct de vedere juridic conducătorul auto este prepusul întreprinderii deci este sub coordonarea și controlul acesteia”, mai spun autorii proiectului.

Pentru a descuraja refuzul de a supune vehiculul/ansamblul de vehicule verificării prin cântărire, se propune aplicarea unor măsuri specifice. Astfel, dacă vina este a întreprinderii, acestea vor fi administrative. Precum suspendarea unei copii conforme a licenței comunitare/certificatului de transport în cont propriu pentru o perioadă de 30 de zile. Sancțiunea urmând să intre în vigoare de la data constatării contravenției.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...

Noutati

Statistici APIA pentru aprilie 2024

Vehiculele comerciale ușoare și minibusurile au înregistrat în aprilie 2024 o creștere...