Home Tehnologie Fonduri europene pentru hidrogen
Tehnologie

Fonduri europene pentru hidrogen

8

Transportul pe bază de hidrogen reprezintă o soluție luată în calcul la nivel mondial. Iar România ar putea beneficia de fonduri europene în valoare de aproape un miliard de euro pentru realizarea de proiecte privind producerea, transportul şi utilizarea acestuia. 

„Avem două linii foarte importante de finanţare. Acestea promovează hidrogenul ca sursă verde. Și reprezintă un vector de tranziţie către o economie mai curată”. Afirmația îi aparține Corinei Atanasiu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Este vorba, în primul rând, de fonduri de coeziune estimate la 236 de milioane de euro pentru perioada 2021 – 2027. „Aceasta prin creşterea capacităţii sistemului naţional de transport al gazelor pentru a fi extins şi adaptat utilizării de hidrogen în amestec cu gazul. Totodată, fondurile pot fi utilizate şi pentru creşterea capacităţii reţelei de distribuţie a gazelor, în acelaşi sens. Deocamdată acest program este doar în formă de draft. Dar aduce o contribuţie la obiectivele următorului exerciţiu bugetar. Adică o economie mai verde, fără emisii, economie circulară, adaptare la schimbările climatice”, a spus Atanasiu.

Potenţialii beneficiari ai acestei linii de finanţare vor fi Transgaz şi operatorii reţelelor de distribuţie.

Fonduri pentru hidrogen și prin PNRR

Totodată, România poate beneficia de fonduri pentru hidrogen prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „Este vorba despre Pilonul I, care se referă la tranziţia verde. Banii din acest fond ar putea merge către dezvoltarea infrastructurii de gaz în combinaţie cu hidrogen. Precum şi realizarea de proiecte integrate demonstrative în sectorul hidrogenului verde, pentru cercetarea şi dezvoltarea sectorului, proiecte care integrează vertical mai multe industrii, pentru a ajunge la un grad mare de decarbonizare cu ajutorul hidrogenului”, a arătat oficialul ministerial, în conferinţa „România-Olanda, oportunităţi de colaborare în domeniul hidrogenului”.

Comisia Europeană ar putea aproba la începutul toamnei Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României. În acel moment ţara va primi prima tranşă, de 13%, după cum a anunţat săptămâna trecută Marius Vasiliu, secretar de stat în Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE).

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Tehnologie

MAN și ABB E-mobility anunță o cooperare în domeniul cercetării și dezvoltării

MAN Truck & Bus, un producător european de top pentru vehicule comerciale...

Tehnologie

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

AutobuzeTehnologie

Scania a lansat o nouă platformă de autobuze electrice

Noua platformă de autobuze electrice cu baterie Scania, o parte a soluțiilor...

Tehnologie

Sorin Grindeanu despre decarbonizarea sectorului de transporturi

MInistrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că decarbonizarea sectorului de transporturi va...