Deficit de 400.000 de locuri de parcare sigure pentru camioane în UE

Un studiu publicat recent de Comisia Europeană arată că în UE există un deficit de 400.000 de locuri de parcare sigure. Infracțiunile legate de transportul de mărfuri sunt mai frecvente ca oricând, iar aproximativ 75% dintre aceste incidente se petrec când camioanele sunt parcate în locuri nesigure.
locuri de parcare sigure pentru camioane studiu CE Restricția de duminică pentru camioane

Majoritatea celor care circulă pe autostrăzile din UE au fost martorii parcărilor de camioane supraaglomerate, în care camioanele sunt parcate pe bretelele de intrare și ieșire din parcare. Este o situație extrem de periculoasă pentru siguranța rutieră, dar și foarte inconfortabilă și stresantă pentru șoferi. Dar și pentru proprietarii mărfurilor, deoarece aceste locuri nu oferă în general nicio protecție împotriva spargerilor și furturilor.

Șoferii nu au altă opțiune decât să oprească atunci când expiră timpul maxim de condus, iar atunci merită un loc de parcare și odihnă sigur și confortabil. În contextul în care autoritățile europene încearcă să îmbunătățească mediul de lucru al șoferilor, CE a lansat un studiu care să propună soluții în acest sens.

Studiul a descoperit că standardele prezente pentru siguranța parcărilor variază mult și multe dintre domenii nu sunt auditate. Studiul a mai arătat că deseori nu este posibilă rezervarea din timp pentru aceste locuri de parcare sigure.

Ca răspuns, studiul propune un standard comun pentru siguranța parcărilor, EU-Parking, Acesta va avea patru trepte de clasificare (Bronze, Silver, Gold și Platinum), în funcție de serviciile disponibile. Se mai propun și proceduri de auditare a parcărilor, sisteme de rezervare și ghiduri practice și financiare pentru cei care vor să dezvolte locuri de parcare sigure.

În plus, CE a creat un grup de experți care să implementeze și promoveze mai departe rezultatele acestui studiu. Grupul de experți include șoferi, sindicate, transportatori, producători de camioane, expeditori, proprietari de mărfuri, companii de asigurare, furnizori de tehnologie, auditori, operatori de parcări și autostrăzi. Grupul se va reuni în premieră la 2 aprilie 2019.

Adaugati comentariu