DB Schenker, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii logistice din lume și lider de piață în transportul terestru european, preia primele zece dintre cele 100 de MAN eTGX planificate.
Pe 29 ianuarie, DB Schenker, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii logistice din lume și lider de piață în transportul terestru european, a primit primele zece camioane electrice MAN pentru distanțe lungi direct de la uzina MAN Truck & Bus din München pentru a se alătura flotei sale.
Imediat după predarea ceremonială a vehiculelor de către Friedrich Baumann, membru al consiliului pentru vânzări și soluții pentru clienți la MAN Truck & Bus, către Cyrille Bonjean, vicepreședinte executiv Transport terestru la DB Schenker în Europa, șoferii înșiși și-au transferat noile camioane în locațiile respective DB Schenker din Germania. De acolo, tractoarele de semiremorcă MAN eTGX Ultra, care au fost dezvoltate special pentru cerințele de volum mare de încărcare și permit utilizarea mega-remorcilor corespunzătoare cu o înălțime interioară de trei metri, vor fi pe drum.
Aceste remorci sunt folosite în mod specific în segmentul auto de ani de zile, dar și în alte zone cu cerințe mari de spațiu de încărcare. Volumul mare de încărcare face transportul mai ecologic și, în combinație cu MAN eTGX Ulra Low Liner, complet electric, reduce în mod durabil emisiile de CO2. DB Schenker și MAN au convenit într-o scrisoare de intenție (LOI) 2023 că 100 de camioane electrice vor fi adăugate flotei până în 2026.
În timpul predării primului MAN eTGX, cele două companii au semnat și o nouă scrisoare de intenție pentru livrarea a 50 de MAN eTGX. Camionul complet electric de 12 tone pentru transportul urban de marfă poate fi comandat din aprilie 2025 și este destinat să suplimenteze flota electrică a DB Schenker în logistica distribuției.
„Suntem foarte mândri că primele zece MAN eTGX sunt acum utilizate zilnic în logistică pentru DB Schenker. Decarbonizarea durabilă a transportului de mărfuri este obiectivul nostru comun. Noul MAN eTruck nu numai că nu conține CO2 la nivel local, ci îndeplinește și cerințele diverse ale clienților noștri. Transportul de volum este un exemplu în acest sens. Niciun alt tractor electric de semiremorcă produs în serie de pe piață nu oferă un ampatament atât de scurt cu o capacitate maximă a bateriei pentru remorci cu o înălțime interioară de trei metri. Faptul că DB Schenker dorește să se bazeze și pe MAN pentru transportul de distribuție electrică cu eTGL confirmă faptul că portofoliul nostru eTruck oferă soluția potrivită pentru fiecare sector de transport”, explică Friedrich Baumann, membru al Comitetului executiv pentru vânzări și soluții pentru clienți la MAN Truck & Bus.
DB Schenker conduce revoluția electrificării flotelor
DB Schenker urmărește o strategie consecventă de sustenabilitate de mulți ani. Pe lângă trecerea continuă la sisteme de acționare alternative, aceasta include și o creștere permanentă a eficienței în logistică.
„În calitate de pionier în tranziția către motoare cu emisii zero, DB Schenker va continua să investească în soluții durabile în viitor. Suntem încântați să fim primul client care are ocazia de a pune în funcțiune o flotă de 10 MAN eTGX. Unele vehicule vor fi utilizate în serviciile regulate zilnice în rețeaua noastră de marfă generală în operare în două schimburi, de exemplu într-o călătorie zilnică dus-întors între locațiile noastre din Dortmund și Hanovra.
Alte vehicule vor fi implementate special pentru clienții noștri din sectoarele auto și de consum”, explică Cyrille Bonjean, vicepreședinte executiv Transport terestru la DB Schenker în Europa, iar Marc Pühler, vicepreședinte senior pentru operațiuni de sistem la DB Schenker în Europa, adaugă: „Astăzi este o zi specială pentru DB Schenker. Pe lângă livrarea primelor camioane electrice pe distanțe lungi de la MAN, am semnat o scrisoare de intenție pentru a primi livrarea a 50 de camioane MAN eTGL. Un camion electric de 12 tone nu era disponibil anterior pe piață. Acest lucru se schimbă cu eTGL. eTGL este ideal pentru utilizare pe ultimul kilometru. Suntem mândri că am putut contribui cu expertiza noastră la dezvoltare și așteptăm cu nerăbdare primul vehicul de serie.’
MAN eTruck: Inovația tehnologică este cheia
Ultra Low Liner eTruck MAN eTGX este un pionier în clasa sa: cu o înălțime a semiremorcii de doar 950 mm, un ampatament foarte scurt de 3,75 metri și totuși capacitatea maximă a bateriei, oferă o autonomie de aproximativ 500 de kilometri. Acest lucru îl face perfect pentru aplicațiile în care volumul maxim de încărcare de până la trei metri înălțimea interioară este crucial.
Datorită conceptului său modular de baterie, cu o alegere între patru, cinci sau șase baterii și niveluri de putere de 449 și 544 CP, poate fi adaptat în mod optim oricărei sarcini de transport. Pe lângă tehnologia standard de încărcare CCS (până la 375 kW), acesta poate fi comandat și cu noul standard MCS cu o putere de încărcare de până la un megawatt, care permite încărcare intermediară și mai rapidă în timpul pauzei șoferului de la conducere.
Pe lângă MAN eTGX și eTGS pentru sarcini de transport grele, MAN eTGL completează portofoliul de camioane electrice MAN pentru transportul de distribuție ușoară. Cu o autonomie de până la 235 de kilometri, încărcare rapidă în aproximativ 30 de minute și o sarcină utilă de până la 6.600 de kilograme, în funcție de corp, oferă combinația ideală pentru un transport liniștit și fără CO2 în logistica urbană a mărfurilor.
Găsiți soluția potrivită de eMobility cu sfaturi la 360 de grade
Companiile de transport beneficiază, de asemenea, de consultanța MAN eMobility la 360 de grade atunci când trec la electromobilitate: sfaturile privind trecerea la electromobilitate includ analize specifice clienților privind implementarea vehiculelor și cerințele infrastructurii de încărcare. Gama de servicii MAN include, de asemenea, furnizarea de infrastructură de încărcare prin parteneriate cu furnizorii de infrastructură de încărcare. În plus, ca și în cazul camioanelor cu motor convențional, sunt disponibile contracte de servicii și soluții de finanțare special adaptate pentru mobilitatea electrică, precum și numeroase servicii digitale pentru utilizarea noilor lei electrici. Acestea includ MAN eReadyCheck, pe care clienții îl pot folosi pentru a verifica modul în care rutele lor de livrare pot fi conduse pur electric, precum și serviciul de încărcare MAN Charge & Go, inclusiv cardul de încărcare, care permite planificarea simplă și consolidată a încărcării și facturarea rutelor internaționale.
Potrivit pentru eTruck cu MAN ProfiDrive
„Pregăm viitorul” este promisiunea de marcă a MAN ProfiDrive, departamentul propriu al MAN pentru formarea șoferilor, calificarea profesională a șoferilor și instruirea specială în industrie. Cursurile de formare pentru vehicule electrice sunt din ce în ce mai solicitate din partea clienților. Acest lucru se datorează faptului că electromobilitatea necesită nu numai cunoștințe despre manipularea în siguranță a tehnologiei de înaltă tensiune, dar schimbă și în mod semnificativ sarcina de conducere. În timp ce la motoarele diesel, frânarea este evitată pe cât posibil prin adoptarea unui stil de condus fluid și anticipat pentru a economisi combustibil, acum se aplică o altă regulă: decelerația cu pedala de accelerație este o necesitate pentru a recupera energie prin recuperare. Învățarea acestui lucru și punerea în practică face parte din cursul de predare pe care MAN ProfiDrive îl oferă tuturor șoferilor și managerilor de flote care trec la electromobilitate, așa cum o face pentru DB Schenker.
Tip Group: Flexibilitate prin închiriere
Primele zece MAN eTGX sunt încredințate la DB Schenker de către TIP Group, una dintre cele mai importante companii de închiriere de vehicule comerciale independente de producător și furnizori de servicii pentru industria transportului și logisticii. Prin furnizarea MAN eTrucks, TIP permite companiilor precum DB Schenker să reacționeze flexibil și rapid la cerințele tot mai mari ale logisticii durabile. „Scopul nostru este să echipăm clienții noștri cu vehicule moderne, ecologice și să-i sprijinim pe drumul către o mai mare durabilitate”, explică Oliver Bange, Vicepreședinte Regiunea Europa Centrală al Grupului TIP. Compania se angajează activ pentru un viitor mai durabil în industria logisticii. Având accent pe închirierea de vehicule cu emisii zero, TIP aduce o contribuție importantă la introducerea soluțiilor cu emisii zero. Această abordare inovatoare nu numai că sprijină decarbonizarea industriei, dar și conduce în mod constant transformarea către o logistică mai ecologică.
Finanțat de Ministerul Federal pentru Afaceri Digitale și Economice și Transport
Primele zece MAN eTrucks pentru DB Schenker sunt finanțate de Ministerul Federal pentru Digital și Transport, ca parte a directivei privind promovarea vehiculelor comerciale ușoare și grele cu sisteme de conducere alternative, ecologice și infrastructura de alimentare și încărcare asociată (KsNI). Ghidul de finanțare este coordonat de NOW GmbH, iar cererile sunt aprobate de Oficiul Federal de Logistică și Mobilitate.
Despre DB Schenker
Cu aproximativ 72.700 de angajați în peste 1.850 de locații în peste 130 de țări, DB Schenker este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii logistice din lume. Compania oferă transport terestru, transport aerian și maritim, precum și soluții cuprinzătoare de logistică și management global al lanțului de aprovizionare dintr-o singură sursă. Cu scopul de a crea un viitor durabil pentru industria logistică, compania investește continuu în soluții inovatoare de transport, energii regenerabile și produse cu emisii scăzute pentru clienții săi.
Comentați?