Deutsche Bahn introduce progresiv algoritmi de inteligență artificială dezvoltați la nivel intern în faza de programare a trenurilor, cu scopul de a crește punctualitatea.
Sistemul nu înlocuiește oamenii, ci îi ajută în gestionarea eficientă a traficului. În primă fază, aflată deja în derulare, acesta este utilizat pe secțiunile urbane ale rețelei Metropol S-Bahn din Stuttgart, Rin-Main și München. Potrivit companiei germane, a evitat întârzieri în valoare totală de 58.000 de minute (aproape 967 de ore) în 2022. În 2024, sistemul va fi introdus și în S-Bahn-ul din Hamburg.
Acum, Deutsche Bahn trece la faza a doua, în care inteligența artificială va fi introdusă și în programarea trenurilor din rețeaua națională. Primul test a început deja pe linia dintre Elmshorn și Sylt, pentru a gestiona traficul mixt de pasageri și de marfă, atât local, cât și pe distanțe lungi. În cazul în care încercarea va avea succes, sistemul va fi introdus și pe linia cu trafic ridicat dintre Mannheim și Basel.
Sistemul DB se bazează pe crearea unui Digital Twin al rețelei
Acest sistem se bazează pe crearea unui „geamăn digital” (Digital Twin) al rețelei, pe care algoritmul poate simula foarte rapid, de până la o sută de ori mai rapid decât în timp real, operațiunile trenurilor și poate analiza diferite variante de trafic. Pe baza acestei activități de inteligență artificială, operatorii primesc sugestii cu privire la procedurile care trebuie luate pentru a îmbunătăți operațiunile, astfel încât să poată interveni în timp util înainte de apariția unei congestii. Concret, acest lucru înseamnă că trenurile pot fi împiedicate să încetinească sau să se oprească în cazul în care un alt convoi blochează o secțiune de cale ferată. Acest lucru sporește punctualitatea și capacitatea infrastructurii.
„Cu ajutorul inteligenței artificiale creăm mai multă punctualitate și fiabilitate pentru clienții noștri”, explică Daniela Gerd tom Markotten, membru al consiliului de administrație al DB pentru digitalizare și tehnologie. „În același timp, acest instrument simplifică munca dispecerilor noștri și le sporește sarcinile. În acest fel, lucrăm pas cu pas către orarul național în timp real.” Compania precizează într-un comunicat că obiectivul pe termen lung este de a realiza un orar în timp real, care va deveni centrul de control digital al traficului feroviar german: „Cu ajutorul inteligenței artificiale, toate întârzierile cauzate de întreruperi, lucrări rutiere sau alte incidente ar putea fi transferate direct în controlul traficului. Procesele interne vor fi astfel accelerate și eficientizate prin puterea de calcul enormă a inteligenței artificiale”.
Comentați?