Producătorul de vehicule comerciale Daimler Truck vrea să reducă costurile în Europa. Decizia vine după ce economia în declin a încetinit afacerile producătorilor de vehicule comerciale.
Potrivit unor surse apropiate companiei, până în 2030 urmează să se facă economii de un miliard de euro. Un purtător de cuvânt al producătorului de camioane cu sediul în Leinfelden-Echterdingen a refuzat să ofere o informație cu privire la sumă. Pur și simplu a spus că compania a lansat un program de eficiență. În acest scop, urmează să fie inițiate discuții cu reprezentanții angajaților. Purtătorul de cuvânt nu a oferit nicio informație nici despre conținutul programului de austeritate.
Întâlniri ale reprezentanților Daimler Truck în fabrici
Comitetul general de întreprindere va avea ședințe de lucru la uzine în zilele următoare. „ Daimler Truck nu a mai avut până acum un program de economii de această amploare. Consiliul de Administrație trebuie să explice forței de muncă la ședințele personalului de ce și cum intenționează să implementeze acest lucru. Pentru noi, un lucru este clar: economisirea nu este o strategie. Daimler Truck nu este un caz pentru restructurare!”
Mercedes-Benz Truck este afectat de programul de austeritate . Potrivit companiei, unitatea are 34.000 de angajați în Germania , inclusiv angajați din divizia de autobuze care sunt excluși din program.
Programul de austeritate se numește „Cost Down Europe”. Ce înseamnă acest lucru în termeni concreti – dacă părți din producție ar putea fi relocate și s-ar putea tăia locuri de muncă – este complet neclar. Potrivit comitetului de întreprindere, excluderea concedierilor din motive operaționale până în 2030 nu este pusă sub semnul întrebării de consiliul de conducere.
Obiective de rentabilitate ambițioase ale președintelui Consiliului de Supraveghere
Karin Radström se află la cârma companiei de la începutul lunii octombrie. La prezentarea managerului, președintele Consiliului de Supraveghere Joe Kaeser a declarat război concurenților.
„Pe termen mediu și lung, dorim să fim nu doar cel mai mare furnizor de camioane din lumea occidentală, ci și lider în ceea ce privește marja”, a spus el. Nu există niciun motiv pentru care Daimler Truck ar trebui să rămână în urma altor furnizori în viitorul apropiat. Kaeser a subliniat marja operațională a unor concurenți de până la 15 la sută.
Cu toate acestea, el a lăsat deschis la momentul respectiv dacă aceasta ar fi și ținta în următorii ani. Daimler Truck și-a propus anul trecut câștiguri înainte de dobânzi și impozite de 8 până la 9,5%.
Daimler Truck a continuat să simtă slăbiciunea economiei europene în al treilea trimestru. Datorită pieței încă în plină expansiune din America de Nord, șvabii au reușit să țină sub control scăderea câștigurilor. Câștigurile înainte de dobânzi și impozite, ajustate pentru elementele speciale, au scăzut cu 12% la 1,19 miliarde de euro în întregul grup.
Comentați?