Daimler învață camioanele să facă plăți autonom
Home Camioane Daimler învață camioanele să facă plăți
CamioaneTehnologie

Daimler învață camioanele să facă plăți

45

Daimler Trucks accelerează digitalizarea camioanelor, iar activitățile zilnice devin mai eficiente și mai sigure. O astfel de zonă de dezvoltare este abilitatea camioanelor de a comunica autonom cu alte mașini pentru a efectua plăți.

Cu noua identitate digitală Truck-ID și portofelul electronic asociat Truck Wallet, experții Daimler Trucks au creat cerințele preliminare pentru un proiect pilot. Pentru început, dezvoltatorii și partenerii lor au reușit să efectueze plata la o stație de încărcare cu electricitate.

Camionele se pot identifica cu ajutorul Truck-ID, un fel de card de identitate integrat, care furnizează o semnătură unică pentru procese specifice. Truck Wallet lucrează ca o platformă pentru toate aplicațiile care pot accesa Truck-ID pentru diverse scopuri. Truck-ID și Truck Wallet, aflate în prezent în faza de prototip, sunt stocate ca programe encriptate într-un procesor criptografic. Procesorul este parte a Truck Data Center, unitatea centrală de control telematic a noului Mercedes-Benz Actros.

”Scopul nostru este ca, în viitor, camioanele să poată acționa singure în mai multe aplicații. Șoferii se vor putea concentra mai mult pe condus, iar firmele de transport vor beneficia de o reducere a muncii administrative și de procese mai sigure. De exemplu, devine practic imposibil să excrochezi un card de carburant”, a declarat Dr Helge Königs, șeful proiectului Truck Wallet.

La fel ca un portofel real, Truck Wallet poate suporta cash și carduri, precum cele de carburant sau de loialitate, toate în formă digitală. Informația electronică, inclusiv orice lichiditate adăugată, este stocată direct în Truck Wallet și poate fi transferată la alte mașini printr-o conexiune Wi-Fi.

În afară de automatizarea proceselor, cel mai mare avantaj al tranzacțiilor cu Truck Wallet vine în asociere cu Truck-ID. Aceasta din urmă semnează digital toate procesele lui Truck Wallet și oferă o confirmare că tranzacțiile au fost efectuate de camionul respectiv.

Există o gamă largă de posibile aplicații pentru Truck-ID și Truck Wallet:

  • procesarea de plăți pentru taxele de drum se va face mult mai ușor și rapid
  • procesele legate de marfă se vor putea face direct de camion. Camionul va deține și actele digitale ale mărfii și le va semna la ajungerea la destinație, primind confirmarea de recepție a bunurilor.
  • Truck-ID și Truck Wallet pot prelua parțial verificarea și plata subcontractorilor, demonstrând când a fost folosit camionul de un anumit utilizator.
  • chiar și procesele de leasing sau contractele de închiriere pe termen scurt („pay-per-use”) pot fi controlate direct de camion. Clienții vor plăti direct în vehicul și camionul va decide singur dacă sunt îndeplinite condițiile operaționale.

Daimler Trucks va dezvolta în continuare Truck-ID și Truck Wallet și plănuiește deja alte teste pilot ale acestei tehnologii.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

CamioaneNoutati

Volvo Trucks la IAA 2024

Gama Volvo Trucks la expoziția IAA 2024 va fi plină de dovezi...

CamioaneNoutati

Electrificarea industriei forestiere (video)

Ce cred transportatorii de cherestea și o companie forestieră cu ambiții puternice...

NoutatiTehnologie

Noi tehnologii ZF

În perioada premergătoare IAA Transportation 2024, ZF își dezvăluie în cadrul Global...

CamioaneNoutati

IVECO S-Way a câștigat premiul Red Dot 2024 la categoria Product Design

IVECO S-Way a obținut prestigiosul premiu Red Dot: Product Design 2024, competiție...