Culoarele de urgență devin obligatorii și în Elveția, din 2021

Autoritățile din Elveția au aprobat recent modificări la codul rutier: de la 1 ianuarie 2021, culoarele de urgență vor deveni obligatorii pe autostrăzi, ca în Germania și Austria.
Culoarele de urgență devin obligatorii și în Elveția, din 2021

Începând de anul viitor, cei care circulă în Elveția trebuie să formeze culoare de trecere pentru vehiculele de urgență, în cazul unui eveniment rutier pe autostrăzi și drumuri expres. Șoferii vor utiliza principului fermoarului pentru a forma acest culoar, imediat după primul rând de mașini de la exterior. Cei care nu respectă noua regulă vor fi amendați.

Culoarele de urgență, obligatorii în Elveția: Reguli

Drumuri cu două benzi. Dacă autostrada sau drumul expres au două benzi, cei de pe banda a doua se vor deplasa cât mai spre stânga posibil, iar cei de pe prima banda cât mai pe dreapta, utilizând inclusiv acostamentul. Regula se aplică inclusiv motocicletelor, camioanelor și autobuzelor.

Drumuri cu trei sau mai multe benzi. Regula se menține și în cazul autostrăzilor și drumurilor expres cu cel puțin 3 benzi. Vehiculele de pe ultima bandă se vor deplasa cât mai mult posibil spre stânga. Vehiculele de pe celelalte benzi se vor muta cât mai mult posibil spre dreapta, utilizând inclusiv acostamentul.

Filmul de mai jos arată cum ar trebui formate culoarele de urgență.

Acestea nu sunt singurele noutăți la codul rutier elvețian aplicabile din ianuarie 2021. De exemplu, la unele semafoare vor exista indicatoare care le vor permite bicicliștilor și conducătorilor de mopede să vireze la dreapta și pe culoarea roșie, cu cedarea trecerii. De asemenea, spațiile de parcare care dispun de stații de încărcare pentru vehicule electrice vor fi semnalizate cu un nou simbol.

Citește și:

România renunță la 31 mai la derogările privind timpii de conducere

Documentele ARR care au expirat sunt valabile până la 13 septembrie

Ghid de reguli și proceduri în caz de pană în Europa

Pregătiri pentru trecerea la standardul de emisii post-EURO 6

Programul punctelor de trecere a frontierei la graniţa cu Ungaria

Adaugati comentariu