Conceptul NXT de la Scania este viitorul mobilității urbane

Scania a prezentat la UITP Global Public Transport Summit din Stockholm (10-12 iunie) conceptul NXT de mobilitate urbană.
Scania conceptul NXT

Conceptul NXT este un vehicul electric cu baterii autonom, care își poate schimba forma în funcție de aplicația urbană pentru care este folosit. El va transporta navetiști dimineața și seara, va livra mărfuri în timpul zilei, iar noaptea va prelua o suprastructură pentru colectarea deșeurilor.

”Conceptul NXT este viziunea Scania despre viitorul transportului urban. Câteva dintre aceste tehnologii nu au ajuns încă la maturitate completă, dar este important să construim acest vehicul pentru a demonstra potențialul conceptului. NXT poate apărea în practică după 2030”, a declarat Henrik Henriksson, președinte și CEO al Scania.

Conceptul NXT dispune de module de tracțiune față și spate care pot fi montate sub o caroserie de autobuz, una de camion de distribuție sau una de vehicul pentru colectarea deșeurilor. Astfel, vehiculul poate fi folosit flexibil 24 de ore pe zi, în funcție de nevoile din oraș.

Modulul autobuz are 8 metri lungime și este construit din materiale compozite. Celulele cilindrice de baterii sunt plasate sub podea, contribuind la distribuția greutății și la maximizarea spațiului. Cu o greutate de sub 8 tone, vehiculul poate parcurge aproximativ 245 km, cu posibilitățile de astăzi ale bateriilor.

Toamna trecută, la IAA, Mercedes-Benz Vans a prezentat un concept asemănător, dar de o lungime mai mică.

 

Adaugati comentariu