Călătoriile de business au scăzut cu 75% în timpul pandemiei, iar cele mai afectate, pe lângă companiile aeriene, au fost hotelurile de tranzit. Pierderile hotelurilor şi ale industriei aeriene ajung la 710 miliarde de dolari în 2020.
Primele care au suferit de pe urma anulării zborurilor, au fost, evident, companiile aeriene. Și implicit aeroporturile. Dar lucrurile nu s-au rezumat doar la ele. Pe minus au fost și hotelurile de tranzit, care au gestionat anulări de rezervări pe bandă rulantă. Pierderile hotelurilor şi ale companiilor aeriene și ale industriei în ansamblu au fost de 710 miliarde de dolari în 2020. Cifra este avansată de un studiu realizat de Global Business Travel Association, citat de Financial Times.
Explicații există. Mai precis, există o conexiune directă între numărul de rezervări online şi numărul zborurilor. Cei care au ales să călătorească au venit fie cu o noapte înaintea zborului, fie când s-au întors au rămas peste noapte. Tocmai pentru a preîntâmpina orice situaţii neprevăzute. Astfel că, pentru moment, pentru că nu a trecut criza sanitară, până a sfârşitul verii se anticipează un grad de ocupare de 30-40%.
Companiile aeriene își pot reveni ușor
În cel mai bun scenariu, dacă vaccinarea va fi eficientă, scăderea traficului aerian va ajunge la doar 45% în lunile de vară. Pe de altă parte, companiile aeriene speră la mai bine.
„Am văzut o mare scădere în rândul pasagerilor şi încă mai vedem o mare scădere. Din păcate, sunt încă multe restricţii. Principalii clienţi ai Wizz Air, cei care îşi vizitează prietenii şi rudele, cei care călătoresc pentru a locui, pentru a munci sau pur şi simplu care călătoresc între ţările lor de baştină încep să îşi revină încet, încet. Noi operăm acum la capacitate de 15-20% şi sperăm ca în vară să operăm la 80% din capacitate”, spune Andras Rado, Corporate Communications Manager Wizz Air.
Comentați?