Home Noutati Cererea pentru hidrogenul verde va accelera din 2035
NoutatiTehnologie

Cererea pentru hidrogenul verde va accelera din 2035

27

Hidrogenul verde, produs din resurse regenerabile precum energia solară și eoliană, este considerat una dintre soluțiile pentru ca țările din întreaga lume să atingă neutralitatea din punct de vedere climatic până în 2050. Principalele provocări pentru producția acestuia sunt costurile ridicate și disponibilitatea resurselor.

Potrivit analizei ”The green hydrogen economy. Predicting the decarbonisation agenda of tomorrow”, realizată de PwC, în funcție de disponibilitatea surselor de energie regenerabilă, statele se vor împărți între importatori și exportatori de hidrogen verde. Și se preconizează că urmează să se dezvolte hub-uri de export și import asemănătoare cu cele actuale de petrol și gaze.

Același raport arată că cererea pentru hidrogen verde ar urma să crească accelerat din 2035. Dar prețul de producție, deși mai redus decât în prezent, se va situa tot peste tariful la hidrogen „gri”. Adică acela obținut din gaze naturale.

Având în vedere ambițiile climatice, este important ca țările să înceapă acum dezvoltarea proiectelor pentru implementarea infrastructurii necesare. Iar guvernele să adopte politici de susținere. Și să creeze un cadru de reglementare care să încurajeze investițiile în producția de hidrogen.

Hidrogenul verde: situația în Uniunea Europeană și la nivel global

Cererea pentru hidrogen verde la nivel global ar putea varia de la 150 la 500 de milioane de tone metrice pe an până în 2050. În funcție de ambițiile climatice globale. Iar costurile de producție se vor reduce cu aproximativ 50% până în 2030. Acestea urmând să-și încetinească rata de scădere până în 2050.

În acest moment, hidrogenul produs în toată lumea este „gri”, cu ajutorul gazelor naturale. Excluzând prețul emisiilor de carbon, hidrogenul “gri” este ieftin (1 sau 2 euro pe kilogram). Dar împiedică atingerea țintelor de sustenabilitate a mediului. Deși este o soluție mai bună pe termen lung, dezvoltarea de hidrogen verde costă în prezent între 3 și 8 euro pe kilogram. Și va ajunge la nivelul celui gri abia în 2050, potrivit estimărilor PwC.

Cele mai atractive piețe de producție pentru hidrogenul verde sunt cele cu resurse regenerabile din abundență și cu costuri reduse. Precum părți din Orientul Mijlociu, Africa, Rusia, SUA și Australia. Unde costul de producție este în prezent de 3 și 5 euro/ kg și va ajunge la 1-1,25 euro până în 2050.

În Uniunea Europeană, cantitatea de hidrogen utilizată este limitată și produsă în mare parte din combustibili fosili, astfel că miza ar fi obținerea hidrogenului verde din surse regenerabile. Totuși, resursele regenerabile sunt limitate în mare parte a statelor europene, iar costurile de producție se vor menține la un nivel mai ridicat decât în alte regiuni, în medie de 2 euro pe kilogram în 2050, ceea ce ar putea transforma UE într-un importator de hidrogen verde. În prezent, în Europa, costurile pot ajunge până la 8 euro/kg.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...

Noutati

Reglementări mai stricte privind emisiile de CO₂ pentru camioane și autobuze

În viitor, în UE se vor aplica reglementări mai stricte privind emisiile...

Noutati

Statistici APIA pentru aprilie 2024

Vehiculele comerciale ușoare și minibusurile au înregistrat în aprilie 2024 o creștere...