Cel mai ciudat autobuz, bazat pe un camion Roman
Home Autobuze Cel mai ciudat autobuz, bazat pe un camion Roman
AutobuzeVehicule speciale

Cel mai ciudat autobuz, bazat pe un camion Roman

212

Probabil cel mai autobuz ciudat din lume, un model articulat bazat pe un șasiu de camion românesc, a fost rodul unei colaborări comuniste dintre companiile Roman Brașov și gigantul chinez Dongfeng.Se știu puține date despre acest autobuz ciudat. Clar este că Dongfeng a produs modelul pentru transport de pasageri sub marca Hengtong, iar modelul a purtat numele CQ680. Cam aici se oprește și seria certitudinilor și începe zona speculațiilor. În arhivele românești nu există fotografii ale acestui model special, imaginile disponibile fiind găsite pe un site din China.

Se pare că mai multe zeci de șasiuri Roman Diesel au fost exportate în China pentru acest proiect. Șasiurile erau unele speciale, probabil cu unul dintre cele mai mari ampatamente contruite vreodată la Brașov. De asemenea, se pare că suprastructura și puntea spate au fost fabricate 100% în China, un indiciu fiind butucii de la puntea spate.

Rezultatul este unul departe de ceea ce am putea numi astăzi un autobuz modern, ci mai degrabă o improvizație. Cabina este complet separată de suprastructură, dar păstrează și scaunele pentru pasageri. De asemenea, garda la sol este una înaltă, iar accesul la interior se făcea prin intermediul a trei uși duble (configurație 1+2), fiecare cu câte două trepte.

Există și o imagine din interior, de unde putem vedea că podeaua și scaunele erau construite din lemn. Configurația este cu un singur rând de scaune pe fiecare parte, avantajând capacitatea de transport în picioare, necesară în zonele dens populate.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Autobuze

Karsan e-Atak autonom își extinde serviciile în Finlanda

Autobuzul electric autonom Karsan e-Atak, de 8 m lungime, primul vehicul fără...

Autobuze

De Lijn, acord-cadru cu Irizar e-mobility

De Lijn, operatorul de transport public din Regiunea Flamandă a Belgiei, a...

Autobuze

Karsan e-Jest și e-ATA, lideri în Europa al patrulea an consecutiv

Karsan, care joacă un rol de pionierat în transformarea transportului public în...

Autobuze

Un nou autocar MAN Lion’s Coach pentru Farul Constanța

La începutul acestui an, MHS Truck & Bus Group, importatorul și distribuitorul...