Cabina camion
Home Noutati CEJ: Șoferii nu pot face pauza de 45 de ore în cabină
NoutatiTransportatori

CEJ: Șoferii nu pot face pauza de 45 de ore în cabină

16

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că în sectorul transporturilor rutiere, conducătorii auto nu pot efectua la bordul vehiculului lor perioada de repaus săptămânal normală la care au dreptul. În schimb, perioada de repaus săptămânal redusă poate fi efectuată în cabină în anumite condiții.

Potrivit Curții, întrucât legiuitorul Uniunii nu a utilizat expresia generală „perioadă de repaus săptămânal pentru a include cele două tipuri de perioade de repaus săptămânal, de aici rezultă în mod vădit că a avut intenția de a-i permite conducătorului auto să efectueze perioadele de repaus săptămânal reduse la bordul vehiculului și dimpotrivă de a-i interzice să procedeze în același mod în cazul perioadelor de repaus săptămânal normale.

Curtea adaugă că regulamentul are ca obiectiv esențial ameliorarea condițiilor de muncă ale angajaților din sectorul transportului rutier și a siguranței rutiere în general. Astfel, legiuitorul a urmărit să dea posibilitatea conducătorilor auto să își petreacă perioadele de repaus săptămânal normale într-un loc care oferă condiții de cazare adaptate și adecvate. Or, o cabină de camion nu rezultă a fi un loc de repaus adaptat pentru perioade de repaus mai lungi decât perioadele de repaus zilnic și perioadele de repaus săptămânal reduse.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) își exprimă îngrijorarea față de hotărârea surprinzătoare a Curții Europene de Justiție. ”Este alarmant faptul că, în acest moment când Regulamentul European nr. 561/2006 este în curs de revizuire la nivel European, iar sectorul transporturilor rutiere se confruntă cu o escaladare a măsurilor protecționiste bazate pe interpretări naționale ale prevederilor acestui regulament în Europa de Vest, Curtea Europeană de Justiție intervine și concluzionează, după 11 ani de la publicarea Regulamentului nr. 561/2006, că regulamentul Uniunii care armonizează legislația socială în domeniul transporturilor rutiere conține în mod evident o interdicție, în privința conducătorilor auto, de a-și efectua perioada de repaus săptămânal normală în cabina unui vehicul”, se arată într-un comunicat al UNTRR.

”Facem un apel la autoritățile române să apere ferm interesele transportatorilor rutieri români și valorile pieței unice europene la care România a aderat. Solicităm implicarea activă a Ministerului Transporturilor din România și a europarlamentarilor români în procesul de revizuire a Regulamentului nr. 561/2006, în sensul clarificării faptului că perioada de repaus săptămânal normală de 45 h poate fi efectuată de șoferii profesioniști în cabina camioanelor, conform practicii de peste 11 ani din sectorul transporturilor rutiere. Cabinele camioanelor moderne oferă șoferilor profesioniști posibilitatea efectuării perioadei de repaus săptămânal în condiții de siguranță și confort”, mai spun reprezentanții transportatorilor români.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Transportatori

Guvernul a aprobat proiectul pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera

Undă verde pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera, cea mai aglomerată linie...

AerianTransportatori

Marile companii aeriene din Europa cer carburanți verzi

Principalele companii aeriene europene au făcut un apel către Bruxelles să se...

FeroviarTransportatori

Titluri de călătorie și prin SMS, la trenurile spre Aeroportul Otopeni

Titlurile de călătorie se pot achiziționa și prin SMS la numărul 7458...

Noutati

CNAIR a semnat astăzi contractul de atribuire a lucrărilor de reabilitare a podului de peste canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari

Asocierea Geiger Transilvania S.R.L. – Pod-Proiect S.R.L. a fost miercuri desemnată câştigătoarea...