Brexit: Licențele comunitare ar putea fi folosite până la 30 iunie 2021

Comisia Europeană a prezentat un plan de rezervă în eventualitatea unui Brexit fără acord: printre măsurile care trebuie să asigure că nu vor apărea întreruperi severe în schimburile comerciale dintre UE și UK se numără și posibilitatea de a folosi licențele comunitare până la 30 iunie 2021.
Brexit: Licențele comunitare ar putea fi folosite până la 30 iunie 2021

Perioada de tranziție pentru Brexit se încheie la finalul anului, iar până acum nu au ajuns la un acord privind viitorul schimburilor comerciale. Pentru a preveni eventualele blocaje, Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri de rezervă.

În ce privește transportul rutier, CE a făcut o propunere de regulament care să acopere conectivitatea de bază atât pentru transportul de mărfuri, cât și cel de persoane, pe o perioadă de 6 luni. Condiția CE este ca Marea Britanie să le asigure aceleași condiții transportatorilor din UE.

Având în vedere termenul scurt disponibil, un răspuns al autorităților britanice este așteptat în curând. Măsurile vor fi valide pe o perioadă limitată, de maximum 6 luni. Ele vor expira imediat, dacă se ajunge la un acord pentru Brexit înainte de 30 iunie 2021.

Cele mai importante măsuri pentru transportul rutier sunt:

  • până la 30 iunie 2021, transportatorii mai pot folosi licențele comunitare pentru a intra și ieși din UK (transporturi bilaterale și tranzit). Astfel, autorizațiile CEMT nu vor fi cerute până la 30 iunie
  • regulile UE privind dimensiunile și greutățile vehiculelor, perioadele de condus și de odihnă, tahografe și competența profesională se vor aplica în continuare până la 30 iunie 2021.

Măsuri nereglementate în cazul unui Brexit fără acord:

  • transporturile terță-țară și cabotajul vor fi interzise de la 1 ianuarie 2021
  • transportatorii europeni care utilizează o diplomă profesională obținută în Anglia nu o vor mai putea folosi în UE după 1 ianuarie 2021.

Adaugati comentariu