Brexit: Guvernul britanic anticipează cozi de 2 zile în vămi

Un document intern al Guvernului britanic, obținut de publicația The Guardian, menționează că în cazul unui Brexit fără acord, din ianuarie s-au putea produce cozi de două zile în vămi.
Brexit: Guvernul britanic anticipează cozi de 2 zile în vămi

Autoritățile britanice anticipează o stare de haos la granițe în cazul unui Brexit neamiabil. Acest lucru este foarte probabil, deoarece negocierile dintre Marea Britanie și UE sunt în impas.

După finalul perioadei de tranziție pentru Brexit, autoritățile britanice estimează că, din luna ianuarie, în vămi ar putea apărea cozi de până la 6500 de camioane. Potrivit calculelor experților, trecerea camioanelor prin vămile din regiunea Kent ar putea dura și două zile în februarie, din cauza ambuteiajelor.

Trebuie menționat că acesta este ”cel mai grav scenariu” prevăzut în documentul intern al Guvernului britanic. Autorii studiului publicat de The Guardian mai spun că întârzieri vor apărea și în cazul unui acord cu UE. Britanicii lucrează în prezent la un sistem IT complex, care va permite operațiuni de vămuire rapide și eficiente, dar acesta nu poate fi testat înainte de luna noiembrie.

În prezent, doar aproximativ 20 până la 40% dintre transportatorii mici și medii din UK sunt pregătiți pentru un Brexit fără acord. Chiar dacă proporția ar ajunge la 50-70%, tot s-ar produce ambuteiaje în zona porturilor și la Eurotunelul de sub Canalul Mânecii.

Între timp, autoritățile britanice construiesc 29 de parcări noi pentru camioane în regiune. Victime colaterale vor fi și vehiculele de pasageri care utilizează feribotul și trenul din Eurotunel. Și acestea vor aștepta câteva ore pentru a putea trece granița.

Adaugati comentariu