Acord privind viitoarele taxe de drum pentru camioane în UE

Miniștrii de Transport din UE au ajuns ieri, în cadrul unei videoconferințe, la un acord privind viitoarele taxe de drum pentru camioane în UE. Viitoarele tarife vor fi dependente de emisiile de CO2 ale vehiculelor.
Acord privind viitoarele taxe de drum pentru camioane în UE

Germania a reușit, în ultimele zile în care deține președinția Consiliului UE, să obțină un acord privind Directiva Eurovignette, plănuită încă din 2018. Miniștrii de Transport din țările UE au ajuns ieri la un compromis privind regulile generale care vor duce la viitoarea directivă. Viitoarele taxe de drum pentru camioane din UE vor depinde de emisiile de CO2, dar țările vor păstra o anumită flexibilitate privind acordarea de reduceri.

Printre altele, miniștrii au stabilit următoarele reguli generale:

  • nu mai târziu de 8 ani de la intrarea în vigoare a Directivei Eurovignette, trebuie percepute taxe obligatorii pentru toate camioanele de peste 3,5 tone în acele state membre ale UE în care există deja sisteme de tarifare pentru camioane.
  • taxele de drum trebuie să fie diferențiate în funcție de emisiile de CO2 ale vehiculelor. Vehiculele electrice, care nu emit CO2, pot fi exceptate complet de la plata taxei de drum până în 2025. După această dată, reducerea poate fi de până la 75% din costul plătit de vehiculele cu cele mai mari emisii de CO2. Statele au o marjă de manevră pentru clasele de emisii. De asemenea, există opțiunea de a adăuga emisiile de CO2 drept cost extern pentru infrastructură.

Adaugati comentariu