Volvo livrează un camion electric de 74 de tone

Volvo Trucks a livrat un camion electric pentru transport greu unui transportator din Göteborg, Suedia. Camionul poate suporta o greutate totală de 74 de tone.

Din ce în ce mai mulți transportatori de mărfuri încep acum să investească în camioane electrice, inclusiv pentru transport greu. Mattson Åkeri din Göteborg, Suedia, este unul dintre ele, iar compania a cumpărat acum trei camioane electrice grele Volvo FH de la Volvo.

În ultimele săptămâni, testele au fost în desfășurare pe unul dintre camioanele aflate în trafic de containere în zona portuară Arendal din Göteborg. Testul este un așa-numit proiect HCT (High-Capacity Transport). Camionul cu două remorci are 32 m lungime și poate suporta o greutate brută combinată de 74 de tone.

„Vrem să arătăm că soluțiile integral electrice funcționează și în aplicații cu greutăți totale mari și o rată de utilizare ridicată. Împreună cu Mattson Åkeri, Administrația suedeză de transport și alți parteneri, ne uităm acum la modul în care putem optimiza funcționarea camionului electric, inclusiv modul în care încărcarea ar trebui să aibă loc în cel mai eficient mod”, explică Lena Larsson, manager de proiect al proiectul HCT din cadrul organizației tehnologice Volvo.

Camionul electric testat este un Volvo FH Electric 6X4 și este încărcat cu electricitate verde la cele două încărcătoare rapide de 180 kW pe care Mattsson Åkeri le-a instalat în depoul companiei din Arendal. Pe termen lung, camionul va circula și între Göteborg și orașul Borås, la 70 km de Göteborg.

Funcționează 12 ore pe zi

„Conducerea sarcinilor lungi și grele folosind electricitate funcționează foarte bine până acum și putem transporta la fel de multă marfă ca un camion diesel”, spune Jan-Olof Mattsson, CEO al Mattson Åkeri. „Camionul rulează 12 ore pe zi, cu oprire pentru încărcare atunci când șoferul ia o pauză. Încărcăm cu electricitate verde și astfel nu obținem emisii de CO2. Funcționarea silențioasă și electrică înseamnă, de asemenea, un mediu de lucru mai bun pentru șofer.”

De când Volvo Trucks a început producția de camioane electrice în 2019, compania a vândut aproape 5.000 de camioane electrice în 40 de țări din întreaga lume. Volvo oferă astăzi cea mai largă gamă de produse din industrie, cu șase modele electrice în producție de serie, care răspund unei game largi de nevoi de transport în și între orașe. La nivel global, Volvo Trucks și-a stabilit obiectivul ca jumătate din toate camioanele vândute să fie electrice până în 2030.

Transporturi de mare capacitate

Transporturile de mare capacitate (HCT) înseamnă că lungimea și/sau greutatea brută a vehiculului este permisă să crească, ceea ce permite transportarea unei încărcături mai mari per vehicul. HCT poate fi aplicat pe toate tipurile de linii de transmisie. Ideea este că HCT va contribui la scăderea costurilor de transport, la reducerea impactului asupra mediului, la o siguranță sporită a traficului, la reducerea uzurii drumului și la reducerea costurilor de întreținere.

În Europa există o serie de proiecte HCT în derulare și planificate. Un exemplu este Finlanda, unde este permis să circule cu 76 de tone de greutate totală și combinații de camioane de 34,5 m pe majoritatea drumurilor. Un altul este Suedia, unde este permis să conducă 74 de tone (rețeaua rutieră BK4) și să testeze, cu permisiunea autorităților, combinații de camioane de până la 34,5 m și 100 de tone pe o rețea de drumuri definită.

Adaugati comentariu