Home Transportatori Feroviar Comisia Europeană vrea să ofere stimulente pentru folosirea camioanelor cu emisii scăzute
FeroviarMultimodalNoutatiRutierTransportatori

Comisia Europeană vrea să ofere stimulente pentru folosirea camioanelor cu emisii scăzute

46

Comisia Europeană a propus măsuri pentru ca transportul de marfă să devină mai eficient şi mai durabil. 

Direcțiile vizate sunt îmbunătăţirea gestionării infrastructurii feroviare, stimulente mai puternice pentru camioanele cu emisii scăzute şi o mai bună informare cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră generate de transportul de mărfuri.

Scopul este de a spori eficienţa în cadrul sectorului, ajutându-l să contribuie la obiectivul de reducere cu 90% a emisiilor generate de transporturi până în 2050, astfel cum se prevede în Pactul verde european, permiţând în acelaşi timp pieţei unice a UE să continue să crească.

Căile ferate și infrastructura feroviară

Construcţia căilor ferate este costisitoare şi, în UE, este din ce în ce mai congestionată. Regulamentul propus va optimiza utilizarea acestora, va îmbunătăţi coordonarea transfrontalieră, va spori punctualitatea şi fiabilitatea şi, în cele din urmă, va atrage mai multe companii de transport de marfă către transportul feroviar. Călătorii vor beneficia de servicii feroviare suplimentare, deoarece capacitatea reţelei va fi mai bine utilizată, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra serviciilor transfrontaliere, permiţând, printre altele, conexiuni mai frecvente şi rezervarea mai rapidă a biletelor.

Normele actuale privind gestionarea capacităţii sunt stabilite anual, la nivel naţional şi manual. Acest lucru nu favorizează traficul transfrontalier (aproximativ 50% din transportul feroviar de marfă traversează frontierele); abordarea fragmentată duce la întârzieri la frontiere. Acest lucru, la rândul său, împiedică funcţionarea pieţei unice. Întârzierile cauzate de congestii cauzate de activităţile de întreţinere necoordonate sunt, de asemenea, frecvente.

Propunerea de regulament privind utilizarea capacităţilor de infrastructură feroviară în spaţiul feroviar unic european se bazează pe proiectul de reproiectare a graficelor de circulaţie condus de industrie. Scopul este de a răspunde mai bine diferitelor nevoi ale sectorului feroviar: orare stabile şi rezervări anticipate de bilete pentru serviciile de transport de călători, precum şi curse flexibile adaptate la lanţurile de aprovizionare „exact la timp” pentru expeditorii de mărfuri.

Transport rutier

Peste 50% din transportul de mărfuri este efectuat pe cale rutieră în UE (cifrele din 2020), iar acest transport are o contribuţie majoră la emisiile de gaze cu efect de seră. Actuala Directivă privind greutăţile şi dimensiunile stabileşte lungimea, lăţimea şi înălţimea maxime ale greutăţii pentru vehiculele grele. Propunerea de astăzi revizuieşte aceste norme pentru a permite o greutate suplimentară pentru vehiculele care utilizează tehnologii cu emisii zero, deoarece acestea tind să crească greutatea unui vehicul. Acest lucru va stimula adoptarea unor vehicule şi tehnologii mai curate. Odată ce tehnologia se dezvoltă şi sistemele de propulsie cu emisii zero devin mai uşoare, datorită, de asemenea, utilizării dispozitivelor şi cabinelor aerodinamice, vehiculele mai curate vor beneficia de o sarcină utilă suplimentară în comparaţie cu camioanele convenţionale.

Se va încuraja, de asemenea, adoptarea unor cabine mai aerodinamice şi a altor dispozitive de economisire a energiei, nu numai prin îmbunătăţirea confortului şi siguranţei conducătorului auto, ci şi prin creşterea eficienţei grupurilor motopropulsoare cu emisii zero – ceea ce înseamnă mecanismul care transmite puterea de la motor pentru deplasarea vehiculului.

Propunerea va oferi, de asemenea, claritate cu privire la utilizarea în traficul transfrontalier, în anumite condiţii, a vehiculelor mai grele şi mai lungi, care sunt permise în prezent în unele state membre. Aceasta include clarificarea faptului că statele membre care permit sistemele modulare europene (EMS) pe teritoriile lor vor putea, de asemenea, să le utilizeze în operaţiuni internaţionale între aceste state membre învecinate, fără a fi nevoie de un acord bilateral şi fără o restricţie de trecere a unei singure frontiere. Aceasta înseamnă că aceeaşi cantitate de marfă poate fi transportată în mai puţine călătorii.

Transport intermodal

Pentru a încuraja transportul intermodal, prin care mărfurile sunt transportate utilizând două sau mai multe moduri de transport, dar cu o unitate de încărcare standardizată (cum ar fi o remorcă container sau alta), camioanele, remorcile şi semiremorcile vor fi autorizate să transporte o greutate suplimentară. Înălţimea suplimentară va facilita, de asemenea, transportul containerelor cu cub înalt cu vehicule standard.

De asemenea, Comisia Europeană a propus marţi o abordare metodologică comună pentru ca întreprinderile să îşi calculeze emisiile de gaze cu efect de seră dacă doresc să publice aceste informaţii sau dacă li se solicită să le împărtăşească din motive contractuale. Metodologia propusă se bazează pe standardul ISO/CEN recent adoptat pentru cuantificarea şi raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de funcţionarea lanţurilor de transport de pasageri şi de mărfuri. Datele fiabile privind emisiile din uşă în uşă vor permite operatorilor să îşi compare serviciile şi le vor permite consumatorilor să facă alegeri în cunoştinţă de cauză cu privire la opţiunile de transport şi livrare.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

IAA Transportation 2024: spre o expoziție cu adevărat globală și inovatoare

Cel puțin în ceea ce privește vehiculele comerciale, IAA Transportation 2024 va...

Feroviar

România pierde 100 de milioane de Euro pentru trenurile cu hidrogen

Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară a ratat și a treia...

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...