UNTRR: Rambursarea supraaccizei la motorină să fie rapidă, facilă şi modernă

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută deschiderea Guvernului, pentru recuperarea unei părţi din supraacciza la motorină pentru firmele de transport rutier şi solicită ca procedura de rambursare să fie una rapidă, facilă şi modernă.

UNTRR apreciază disponibilitatea Guvernului pentru consultări şi elaborarea unui act normativ cu privire la recuperarea supraaccizei la motorină pentru firmele de transport rutier, prin păstrarea raportului existent în precedenta schemă de rambursare, de 57% (4 eurocenţi/litru din 7 eurocenţi/litru), respectiv, în prezent, 18,3 bani/litru din 32 bani/litru.

UNTRR a avut în data de 5 septembrie 2017 o întâlnire cu premierul Mihai Tudose şi ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa, pe tema impactului majorării accizei la carburanţi şi soluţii posibile de recuperare a acesteia pentru transportatorii rutieri.

În data de 5 octomrbie 2017 a avut loc o nouă întâlnire la sediul Guvernului pentru a se analiza impactul creşterii accizei şi a preţului petrolului asupra preţului motorinei, prin analiza comparativă a preţurilor de la finalul lunii august (29 august) şi începutul lunii octombrie (3 octombrie).

Având în vedere că majorarea accizei a avut un impact semnificativ în creşterea preţurilor la carburanţi, Guvernul a confirmat intenţia ca o parte din supraacciza la carburanţi să fie rambursată transportatorilor rutieri. În acest sens, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanţi ai UNTRR, Ministerului Finanţelor Publice (MFP), Ministerului Transporturilor (MT), Autorităţii Rutiere Române (ARR) şi Consiliului Concurenţei pentru elaborarea unei noi scheme de rambursare a supraaccizei pentru transportatorii rutieri.

În data de 28 decembrie 2017, premierul Mihai Tudose, Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, şi Ministrul Transporturilor, Felix Stroe, au semnat un Memorandum cu tema ”continuarea aplicării schemei de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 537/2014 privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire ca ajutor de stat a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul accizelor diferenţiat pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor”.

Începând cu luna ianuarie 2018, ministrul Transporturilor, Lucian Şova, şi ministrul Finanţelor Publice, Eugen
Teodorovici, cu sprijinul prim-ministrului Viorica Dăncilă, au continuat demersul precedent, de modificare a
Codului Fiscal şi elaborare a unui act normativ cu privire la recuperarea accizei la motorină pentru firmele de
transport rutier.

„Pe această cale, UNTRR apreciază implicarea Guvernului, Ministerului Transporturilor şi Ministerului Finanţelor Publice pentru că au răspuns solicitărilor noastre, în condiţiile în care industria de transport rutier are o contribuţie semnificativă în PIB”, spun reprezentanţii Uniunii.

În continuare, UNTRR solicită Guvernului României să publice Hotărârea de Guvern privind condiţiile, procedura şi termenele de restituire a supraaccizei, astfel încât procedura de rambursare a accizei suplimentare să fie una rapidă, facilă şi modernă.

Adaugati comentariu