Home Transportatori Maritim Traficul de mărfuri din Portul Constanța a ajuns la un nivel istoric, în anul 2023
MaritimTransportatori

Traficul de mărfuri din Portul Constanța a ajuns la un nivel istoric, în anul 2023

44

Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat, în anul 2023, conform datelor operative la acest moment, peste 92,5 milioane tone. Ceea ce reprezintă o creștere de 22,5% față de 75,5 milioane tone în 2022.

Valorile amintite reprezintă o performanță istorică a portului Constanța, arată datele transmise de Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa.

Traficul maritim a crescut cu 18% față de 2022, la valoarea de 71 milioane tone. În schimb, cel fluvial a crescut cu 40% față de anul anterior, ajungând la 22 milioane tone.

Cerealele s-au menținut în topul creșterilor de trafic, cu peste 50%, depășind 36 milioane tone în 2023, față de 2022 când s-au înregistrat 24 milioane tone.

Creșteri semnificative de trafic se mai regăsesc în cazul următoarelor grupe de mărfuri: semințe uleioase, minereuri de fier, deșeuri de fier și oțel, produse petroliere, articole diverse, îngrășăminte.

Pe relația Ucraina, traficul total de mărfuri a fost de 25 milioane tone în 2023. Cerealele ucrainene care au tranzitat portul Constanța au reprezentat peste 14 milioane tone.

Investiții în derulare și în pregătire în valoare de 756,13 milioane euro în Portul Constanța

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA anunță că sunt în derulare și în pregătire investiții în valoare de 756,13 milioane euro în Portul Constanța. Compania susține, însă, că este necesar să se reanalizeze prioritățile și să fie adaptat planul de investiții. Se ține cont cont că, în ultima perioadă, în noul context geopolitic, al războiului din Ucraina, rolul portului a fost mai important ca niciodată, iar rutele de transport s-au reconfigurat.

În 6 ani, între 2016 și august 2022, CN APM SA Constanța a reușit să atragă investiții din fonduri europene de 42 milioane euro. În replică, numai în anul 2023, s-au finalizat din fonduri europene în valoare de 27,72 milioane euro.

În 2024, se vor finaliza 3 proiecte importante, finanțate cu fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructura Mare, a căror valoare depășește 43 milioane euro:

 • Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța (23 milioane euro)
 • Extinderea cheurilor danelor 10 și 12 din zona Midia, inclusiv consolidări în spatele cheurilor (16,93 milioane euro)
 • Drum și parcare în zona cheului fluvio-maritim al Portului Constanța (3,26 milioane euro).

Prin CEF Transport, este în derulare proiectul pentru Asigurarea condițiilor electrice de racordare la cheu a navelor în Portul Constanța (regim Cold Ironing) – E-COLD, în valoare de 18,8 milioane euro.

În 2024, vor începe lucrările la următoarele proiecte, cu o valoare totală de 476,1 milioane euro:

 1. Extinderea la patru benzi a drumului dintre Poarta 7 și joncțiunea obiectivului “Pod rutier la km 0+540 a Canalului Dunăre – Marea Neagră” cu drumul care realizează legătura între Poarta 9 și Poarta 8 spre zona de nord a Portului Constanța (valoare estimată – 50 mil. euro);
 2. Master Plan de infrastructură rutieră – Reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii rutiere (drumuri, pasaje, inclusiv pod rutier peste Canalul de legătură) și de acces în Portul Constanța și zona                Midia (valoare estimată 122,6 milioane euro);
 3. Modernizarea infrastructurii de distribuție a energiei electrice în Portul Constanța – Etapa a II-a (valoare estimată 95 milioane euro);
 4. Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și a sistemului de canalizare – Etapa I (valoare estimată 28 milioane euro);
 5. Dragaje de investiții în Portul Constanța (zonele Constanța, Midia și Mangalia) – inclusiv lărgirea gurii de acces Midia (cu o valoare de 180,5 milioane euro).

Sunt în stadiu avansat de pregătire, proiecte în valoare totală de 218 milioane euro (fără TVA):

 1. Dezvoltarea capacității feroviare în Sectorul fluvio-maritim al Portului Constanța – Etapa II (valoare estimată 20,0 milioane euro)
 2. Realizare cheuri în Portul Constanța – zona Midia, inclusiv umpluturi în spatele construcțiilor de acostare și sistematizarea teritoriului (valoare estimată lucrări: 162 milioane euro – etapa I)
 3. Realizarea unui parc fotovoltaic (valoare estimată 11,3 milioane euro)
 4. Parcare securizată cu facilități de staționare, în vecinătatea accesului din A4 (valoare estimată 18 milioane euro)
 5. Realizare cheu între Dana 8 și postul de acostare și sistematizare teritoriu aferent (valoare estimată 6,7 milioane euro).

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Transportatori

Guvernul a aprobat proiectul pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera

Undă verde pentru modernizarea Magistralei M 2 Berceni-Pipera, cea mai aglomerată linie...

AerianTransportatori

Marile companii aeriene din Europa cer carburanți verzi

Principalele companii aeriene europene au făcut un apel către Bruxelles să se...

FeroviarTransportatori

Titluri de călătorie și prin SMS, la trenurile spre Aeroportul Otopeni

Titlurile de călătorie se pot achiziționa și prin SMS la numărul 7458...

Maritim

Sorin Grindeanu anunță investiții de 1 miliard de euro în Portul Constanța

Sorin Grindeanu a anunțat că în cadrul ședinței de Guvern s-a decis...