totul despre tranzitarea Ungariei
Home Noutati Totul despre tranzitarea Ungariei. Vămi deschise și cum pot fi folosite
NoutatiTransportatori

Totul despre tranzitarea Ungariei. Vămi deschise și cum pot fi folosite

858

Ministerul Afacerilor Externe a prezentat un ghid complet de tranzitare a Ungariei, cu punctele de trecere a frontierei deschise, pentru ce tip de treceri pot fi folosite și orare de funcționare. Vezi mai departe totul despre tranzitarea Ungariei.Începând de la 29 mai, participanţii la trafic pot ieşi din ţară prin punctele de trecere a frontierei operaţionale la graniţa cu Ungaria în regim permanent (24/24 h), în vederea intrării pe teritoriul statului vecin sau tranzitării spre alte state din vestul Europei. Aceleaşi condiţii sunt valabile şi pentru persoanele care călătoresc din Europa de Vest.

Totul despre tranzitarea Ungariei: granița cu România

La graniţa comună sunt operaţionale, atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe cel de ieşire, 11 puncte de trecere a frontierei pentru efectuarea formalităţilor de control. Pentru traficul de persoane şi camioane sunt operaţionale, în funcţie de specificul fiecărui punct, următoarele puncte de trecere a frontierei:

T.F. Petea – judeţul Satu Mare
T.F. Urziceni – judeţul Satu Mare
T.F. Valea lui Mihai – judeţul Bihor
T.F. Borş – judeţul Bihor
T.F. Vărșand – judeţul Arad
T.F. Turnu – judeţul Arad
T.F. Nădlac I – judeţul Arad
T.F. Nădlac II – judeţul Arad

Prin celelalte puncte de trecere deschise la graniţa comună se va permite doar traficul lucrătorilor transfrontalieri: Salonta (judeţul Bihor), Săcuieni (judeţul Bihor) și Cenad (judeţul Timiş).

Se recomandă utilizarea tuturor punctelor de trecere a frontierei deschise traficului internaţional la graniţa de vest, pentru a se evita apariţia suprasolicitărilor.

Totul despre tranzitarea Ungariei: granița cu Austria

HEGYESHALOM – NICKELSDORF (autostradă)

  • intrare cetăţeni ungari;
  • în scop de afaceri cetăţeni din Cehia, Polonia, Germania, Austria, Slovacia şi Coreea de Sud;
  • în scop de tranzit, zilinic între orele 00:00-24:00, cetăţeni români și cetățeni din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Slovenia şi Croația;
  • trafic internaţional de marfă;
  • lucrători transfrontalieri (cetăţeni ungari şi cetăţeni austrieci) fără limită teritorială.

Totul despre tranzitarea Ungariei: granița cu Slovacia

RAJKA – RUSOVCE M15

  • intrare cetăţeni ungari;
  • în scop de afaceri, cetăţeni Cehia, Polonia, Germania, Austria, Slovacia şi Coreea de Sud;
  • în scop de tranzit, zilnic între orele 00:00-24:00, cetăţeni români și cetățeni din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina, Slovenia şi Croația;
  • trafic internaţional de marfă;
  • lucrători transfrontalieri (cetăţeni ungari şi cetăţeni slovaci) pe o rază de 30 de km.

Totul despre tranzitarea Ungariei: granița cu Slovenia

TORNYISZENTMIKLOS – PINCE (M70)

  • intrare cetăţeni ungari;
  • în scop de tranzit, zilnic între orele 00:00-24:00, cetăţeni români și cetățeni din Republica Moldova, Bulgaria, Ucraina;
  • trafic internaţional de marfă;
  • lucrători transfrontalieri (cetăţeni ungari şi cetăţeni sloveni) pe o rază de 30 km

Transportul la/de la Aeroportul Internațional Liszt Ferenc (Budapesta)

Au fost introduse noi măsuri cu privire la transportul de persoane pentru cetăţeni români (cu autoturisme, autobuze, microbuze) care sosesc sau pleacă de pe Aeroportul Internaţional Liszt Ferenc din Budapesta. Şoferii şi pasagerii sunt exceptaţi de măsura carantinării pe teritoriul Ungariei, pe parcursul călătoriei trebuie să urmeze culoarul de tranzit prestabilit şi să alimenteze doar la punctele marcate de pe traseu.

Şoferii care transportă pasagerii curselor aeriene cu aterizare/decolare de pe aeroportul Liszt Ferenc din Budapesta trebuie să părăsească teritoriul Ungariei pe culoarul prestabilit în interval de 24 de ore de la intrare prin punctul de frontieră.

Condiţia intrării cetăţenilor în scop de tranzit este supunerea la o examinare medicală, inexistenţa suspiciunii infecţiei COVID, respectiv îndeplinirea condiţiilor de intrare şi deplasare prevăzute de Codul frontierelor Schengen. Şoferii mijloacelor de transport trebuie să facă dovada/certifice scopul transportului cu un document/ foaie de parcurs prin care se adevereşte că pasagerii prezintă bilete de avion valabile şi că acestora le este asigurată intrarea pe teritoriul ţării de destinaţie.

Totul despre tranzitarea Ungariei: În atenția lucrătorilor sezonieri

Este permisă intrarea pe teritoriul ungar a lucrătorilor sezonieri din țările vecine. Din România se permite intrarea pe la punctul de frontieră Nădlac, cu înștiințare prealabilă din partea angajatorului (cu 48 de ore înainte) prin transmiterea unui e-mail la poliția de frontieră. Lucrătorii sezonieri trebuie apoi să prezinte la frontieră o copie a înștiințării. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte contractul de muncă în original care atestă domeniul de activitate, locul de desfășurare a activității și perioada pentru care contractul a fost încheiat.

Angajatorul este obligat să anunțe autoritățile de sănătate publică din Ungaria cu 3 zile înainte de sosirea lucrătorilor. După sosirea lucrătorilor sezonieri, trebuie asigurate condițiile de carantina la locul de muncă.

  • muncitorii zilieri vor fi transportați de angajator în mod organizat de la punctul de frontieră la locul de cazare; deplasările individuale nu sunt permise.
  • locurile de cazare pot să fie părăsite doar organizat în scopul deplasării la locul de muncă.
  • masa lucrătorilor trebuie asigurată de către angajator.
  • lucrătorul este obligat să anunțe orice fel de simptome de îmbolnăvire în timpul carantinei la locul de muncă; în cazul în care se constată unele simptome, angajatul trebuie izolat și trebuie anunțate autoritățile de sănătate publică din Ungaria.

Totul despre tranzitarea Ungariei: În atenția lucrătorilor transfrontalieri

Persoanele vor prezenta la controlul de frontieră în mod obligatoriu un contract de muncă, titlu de proprietate sau alte documente echivalente care atestă faptul că acestea tranzitează frontiera de stat în interes profesional sau pentru desfășurarea de activități agricole sau comercializarea de produse alimentare.

Lucrătorii transfrontalieri sunt exceptați de la măsurile de izolare la domiciliu sau de carantinare dacă, la intrarea în România din Ungaria, nu prezintă simptome asociate COVID-19. Conform Ordonanței Militare nr. 8 din 08.04.2020, prin lucrător transfrontalier se înțelege persoana care face dovada că locuiește și lucrează într-o rază de 30 km de o parte sau de alta a frontierei de stat româno-ungare, calculată de la cel mai apropiat punct de trecere a frontierei deschis traficului de persoane, și care se reîntoarce la locuință cel puțin o dată pe săptămână.

Citește și:

Apar noi PTF pentru camioane între România și Ungaria

Asigurarea Carte Verde devine albă. Precizări BAAR

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

CamioaneNoutati

Nisipul uzat din turnătoria Scania devine mortar la Weber Saint-​Gobain

Scania a anunțat că-și propune în 2025 să transforme 20.000 de tone...

AerianNoutati

Peste 26 de milioane de pasageri au tranzitat anul trecut aeroporturile din România

Traficul aerian de pasageri înregistrat de aeroporturile din România pe parcursul anului...

NoutatiServicii

Shell se alătură proiectului german de încărcare a camioanelor electrice HoLa

Proiectul de mare profil „HoLa” pentru transportul cu camioane electrice pe distanțe...

NoutatiTehnologie

Câinele robot din China bate recordul mondial alergând 100 de metri sub 10 secunde

O companie chineză a dezvăluit un robot patruped care poate alerga 100...