Siguranță sporită cu ajutorul camioanelor autonome
Home Camioane Siguranță sporită cu ajutorul camioanelor autonome
CamioaneTehnologie

Siguranță sporită cu ajutorul camioanelor autonome

7

În august 2014, Germania a inițiat un program care să vină în ajutorul muncitorilor și șoferilor angrenați în lucrările din trafic, cu ajutorul camioanelor autonome.În fiecare zi, în Germania există în medie un incident între un participant la trafic și camioanele sau autovehiculele care efectuează sau însoțesc lucrările. Pentru a stopa acest tip de incidente, MAN a lansat programul aFAS (automatisch fahrerlos fahrendes Absicherungsfahrzeug).

MAN este unul dintre constructorii implicați în acest proiect, iar până acum, companiile au reușit să ofere soluții avansate. În cadrul centrului de testare MAN din Germania, unul dintre oamenii angrenați în proiect demonstrează cum camionul în care se află poate urma, în mod autonom, vehiculul aflat în față.

Distanța dintre cele două vehicule este de 10 metri, iar aceasta se menține chiar dacă liderul convoiului schimbă banda de circulație. Și toate acestea se întâmplă la o viteză mică, asemănătoare cu cea din timpul lucrărilor de reparație a drumurilor.

Proiectul aFAS necesită tehnologii moderne. Senzori, radare și camerele video fac parte din arsenalul producătorilor, dar să reușești să dezvolți un software inteligent care să ia decizii de unul singur este o muncă dificilă.

Dacă proiectele merg bine în mediul controlat, pentru a beneficia și în trafic de ajutorul camioanelor autonome este nevoie de o schimbare și la nivel legislativ. În prezent, există o directivă care impune prezența unui șofer în vehiculele de asistență aflate pe șosea în dreptul lucrărilor. Iar toate aceste informații sunt acumulate pentru ca în momentul în care proiectul va fi implementat în trafic real, dezvoltatorii să cunoască absolut toate detaliile.

Un pas important a fost realizat în martie 2018 când, pentru prima dată, un astel de camion de asistență a intrat în trafic deschis. Totuși, pentru a respecta legislația, în spatele volanului s-a aflat întotdeauna un șofer profesionist care putea să preia imediat comenzile camionului.

Siguranță sporită cu ajutorul camioanelor autonome

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Camioane

Ford Trucks și IVECO semnează un Memorandum de Înțelegere pentru a examina potențiale sinergii

Ford Trucks și IVECO au în plan un eventual parteneriat tehnologic. Primul...

Camioane

Gheorghe Vlase – Ambasadorul Ford Trucks F-Max pentru un condus eficient

AIC Trucks anunță lansarea unui proiect de test și analiză reală a...

Camioane

Camioanele „verzi” scapă de taxa de tranzitare a Bucureștiului

Vehiculele comerciale cu propulsie electrică sau hibridă vor fi scutite de plata...

Camioane

Volvo FH16: Un motor nou și mai puternic

Volvo Trucks introduce un nou motor pentru emblematicul său camion FH16. Cu...