Scania studiază optimizarea capacității bateriilor

Odată cu răspândirea rapidă a vehiculelor electrice, optimizarea bateriilor este mai importantă ca oricând, iar Scania studiază posibilitatea de a administra fiecare celulă a bateriei separat.
Scania studiază optimizarea capacității bateriilor

”Un camion electric poate avea pachete de baterii cu până la 20.000 de celule. Problema este că performanța întregului pachet este limitată de performanța celor mai slabe celule”, spune Pontus Svens, cercetător senior la Scania R&D.

Subutilizarea capacității bateriei duce la costuri, greutăți și volume ocupate inutile. De cealaltă parte, utilizarea excesivă a pachetelor de baterii scurtează mult durata de viață a acestora.

În prezent, pachetele de baterii au nevoie de înlocuire când cele mai slabe celule s-au degradat până la 70-80% din capacitatea originală. Totuși, capacitatea poate varia foarte mult între celule: unele se mențin sănătoase mai mult timp, iar altele degenerează mai rapid.

Prin conectarea unui cip tranzistor în fiecare celulă individuală, întregul sistem poate fi optimizat. ”Celulele mai slabe pot fi compensate de performanța suratelor mai puternice, în mod deliberat sau neintenționat. Astfel, putem chiar odihni o parte dintre celule pentru o perioadă de timp, pentru a optimiza durata de viață a întregului pachet”.

Controlul și administrarea individuale pavează și drumul spre înnoiri sau acțiuni de remediere parțiale, precum înlocuirea de celule de diverse vârste sau stări de degradare.

”Pe scurt, putem obține o mai mare flexibilitate, costuri reduse și o mai bună utilizare a capacității”, a spune și Per Wallentin, Senior Technical Advisor la Scania R&D.

Proiectul în care Scania studiază optimizarea capacității bateriilor este sponsorizat parțial de Fundația Suedeză pentru Cercetări Strategice de Mediu. Partenerii Scania în acest proiect sunt Universitatea Linköping și Universitatea de Tehnologie Chalmers.

Adaugati comentariu