Peste o jumătate de milion de vitezomani au fost surprinși de echipele ROADPOL în cea mai recentă megaoperațiune „Speed”, care se desfășoară, în septembrie, în toată Europa.
Un număr de 14 țări europene iau parte la această acțiune internațională, a doua din acest an dedicată excesului de viteză, potrivit celui mai recent Buletin informativ al ROADPOL.
În timpul operațiunii, un număr de 159.335 de încălcări au fost depistate de polițiști doar cu pistoale-laser sau cu mașini de poliție nemarcate și echipate cu camere video. Alte 498.569 de încălcări a fost detectate cu mijloace tehnice, cum ar fi mașini radar, radare și sisteme de control pe secțiuni. „În unele țări, cifrele privind aplicarea digitală automată a legii nu sunt disponibile, astfel încât se poate presupune că numărul real este chiar mult mai mare”, spune secretarul Grupului de lucru operațional ROADPOL, Henk Jansen, de la poliția din Țările de Jos.
Pentru 4.089 de șoferi, acest lucru a însemnat că li s-a retras imediat permisul de conducere sau că a fost demarată o procedură de retragere a permisului de conducere. În mai multe țări europene, permisul de conducere este retras doar după ce s-a stabilit că s-a depășit excesiv limita legală de viteză. Cu toate acestea, limita pentru acest lucru diferă de la o țară la alta. Depășirea excesivă a vitezei maxime înseamnă, în orice caz, un risc considerabil crescut de coliziune cu răniri grave sau deces.
„Din nefericire, există încă prea multe coliziuni în care sunt răniți sau mor și participanții la trafic. În medie, 70 de persoane sunt ucise în fiecare zi în Europa în urma unor coliziuni. Numărul persoanelor rănite este de multe ori mai mare. Viteza afectează, de asemenea, consecințele unei coliziuni. Cu cât viteza este mai mare în cazul unei coliziuni, cu atât sunt mai mari daunele aduse vehiculului, dar și riscul de rănire gravă sau chiar de deces”, explică Jansen.
Prin urmare, este întotdeauna înțelept să vă adaptați viteza la circumstanțe, spune expertul. Vremea, imaginea de ansamblu la o intersecție, starea suprafeței drumului și așa mai departe sunt toate decisive. Limita legală de viteză care se aplică pe un anumit drum nu este, prin urmare, un obiectiv, ci o limită, iar în anumite circumstanțe limita de viteză este mult mai mare decât permite realitatea pentru ca un vehicul să se deplaseze în siguranță.
„Mulți oameni conduc prea repede pentru a câștiga timp. Ei au plecat prea târziu de acasă sau traficul este aglomerat. De obicei, timpul câștigat atunci când se conduce prea repede este mic. Viteza medie este considerabil mai mică decât cea citită pe vitezometru. Se pare că oamenii sunt dispuși să își asume riscuri mari pentru câteva minute de câștig de timp. Dacă însă pleci puțin mai devreme, nu trebuie să conduci prea repede și ajungi la destinația finală în siguranță și fără stres”, conchide Jansen.
Comentați?