Reducerile pentru studenții care merg cu trenul vor fi acordate de marți

Studenții din România își vor putea achiziționa bilete cu reducere de 90%, începând de marți, a anunțat CFR Călători, care inițial a refuzat să acorde această facilitate. 

De duminică, 3 septembrie, când noua lege a învățământului superior a intrat în vigoare, studenții au rămas fără reducere la biletele de tren, pentru că CFR, Transferoviar Călători, Softrans și Astra Trans Carpatic au refuzat să vândă bilete conform noii legi (cu 90% reducere), motivând că nu sunt adoptate normele metodologice.

CFR Călători a transmis luni seară că facilitățile pentru studenți la transportul pe calea ferată conform noilor acte legislative vor fi acordate începând cu 5 septembrie.

„Astfel, începând cu data de 5 septembrie 2023, se vor elibera legitimații de călătorie pentru elevi și studenți cu gratuitate/reducere la transportul pe calea ferată conform legilor: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 și Legea învățământului superior nr. 199/2023”, a anunțat CFR Călători.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), care atrăgea atenția că operatorii feroviari care nu acordă gratuitatea studenților „încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023”, „salută” comunicatul prin care CFR Călători anunță că începând de marți studenții din România își vor putea achiziționa bilete cu reducere de 90%, conform prevederilor Legii nr. 199/2023.

„Acest comunicat confirmă, de asemenea, corectitudinea interpretării juridice avute încă de la început de federație și de Ministerul Transporturilor, prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară.

Suntem convinși că, în perioada imediat următoare, atât ceilalți operatori feroviari, cât și operatorii de transport în comun de la nivel local și METROREX vor veni cu comunicate similare”, spune ANOSR.

Adaugati comentariu