Raportorii TRAN au recomandat ca Pachetul Mobilitate 1 să fie aprobat fără amendamente Pachetul Mobilitate 1, adoptat definitiv
Home Noutati Raportorii TRAN au recomandat ca Pachetul Mobilitate 1 să fie aprobat fără amendamente
NoutatiTransportatori

Raportorii TRAN au recomandat ca Pachetul Mobilitate 1 să fie aprobat fără amendamente

40

Comitetul de Transport și Turism al Parlamentului European (TRAN) a avut o reuniune extraordinară ieri, în care au fost prezentate și dezbătute recomandările raportorilor TRAN pentru a doua lectură a celor 3 dosare ale Pachetului Mobilitate 1. Raportorii TRAN au recomandat ca Pachetul Mobilitate 1 să fie aprobat în a doua lectură fără amendamente.La dezbaterile din Comitetul TRAN au participat și eurodeputații români Marian Jean Marinescu și Clotilde Armand. Marian Jean Marinescu a spus că sunt probleme legate de piața internă și libera circulație a serviciilor, care cu siguranță nu vor fi acceptate de Curtea Europeană de Justiție, când și dacă vor trece de Parlamentul European. Europarlamentarul a mai solicitat Președintei și Secretariatului TRAN să respecte regulile de procedură și să permită votarea tuturor amendamentelor depuse pentru votul final al PE privind Pachetul Mobilitate 1.

La rândul său, eurodeputatul Clotilde Armand s-a exprimat împotriva adoptării Pachetului Mobilitate 1: ”Chiar și înaintea acestei crize, Pachetul Mobilitate a fost împotriva principiului competitivității. Iar acum, a devenit complet neadaptat nevoilor pieței. Va duce la faliment zeci de mii de IMM-uri, va crește costul transportului și emisiile de CO2 și va exacerba inegalitatea. Aplicarea Pachetului Mobilitate 1 va submina grav strategia de revenire economică în Europa. Nu asa se construieste o Europă puternică. Parlamentul European are oportunitatea de a îngheța adoptarea Pachetului Mobilitate, pentru a face față noii realități economice”.

Raportorii TRAN au recomandat ca Pachetul Mobilitate 1 să fie aprobat fără amendamente

Eurodeputații din Polonia, Bulgaria si Malta s-au exprimat de asemenea împotriva Pachetului Mobilitate 1. În schimb, președintele TRAN, Karima Delli, a spus ca ar trebui să se evite depunerea a mii de amendamente, ca la prima lectură. De asemenea, eurodeputatul Lundgren Petter (Suedia) a spus ca argumentele legate de Pactul Ecologic sunt ridicole, iar cabotajul a fost gândit doar umai ca o soluție temporară, nu pentru a opera permanent camioanele în alte state membre.

Reprezentanta Comisiei Europene a spus că acceptă poziția adoptată de Consiliu și transmisă PE. CE are rezerve în lumina Pactului Ecologic, legate de măsura întoarcerii acasă a camioanelor și restricțiile impuse operațiunilor de transport combinat. CE va evalua impactul acestor două măsuri asupra mediului.

În final, Președinta TRAN a informat privind următoarele etape:

  • Termen de depunere a amendamentelor: 12 mai 2020, ora 12:00
  • vot în Comitetul TRAN privind Pachetul Mobilitate 1: sfârșitul lunii iunie
  • vot în plen privind Pachetul Mobilitate 1: iulie

Sursa: UNTRR

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Noutati

IAA Transportation 2024: spre o expoziție cu adevărat globală și inovatoare

Cel puțin în ceea ce privește vehiculele comerciale, IAA Transportation 2024 va...

AerianTransportatori

Low-costul bate companiile de linie

Deși blamate de cele mai multe ori, companiile low-cost din Europa transportă...

Noutati

Bugetul CFR pe 2024, aprobat

Bugetul CFR pe 2024 a aprobat de Guvern, cu o alocare de...

Noutati

Amenzi de până la 100.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor RO e-Transport

Sistemul RO e-Transport reprezintă o componentă esențială a efortului de digitalizare la...